ВУЧИЋ "УБО У ЦЕНТАР": Оваква лига исмева државу - реакције суперлигаша на борбу против фудбалске мафије

Н. ИЉУКИЋ

07. 05. 2021. у 08:00

СРПСКОЈ фудбалској јавности је, изгледа, требало да се деси гостовање председника државе у једном јутарњем програму, па да тема о намештању утакмица у домаћем фудбалу постане актуелна и горућа. Александар Вучић је "убо у центар", можда и у осиње гнездо са најавом хапшења фудбалске мафије која је у пролећном делу и ове сезоне огадила фудбал свима у Србији.

ВУЧИЋ УБО У ЦЕНТАР: Оваква лига исмева државу - реакције суперлигаша на борбу против фудбалске мафије

Д.Миловановић

Председник је, дакле, најавио коначну борбу против бахатих фудбалских моћника који су се, поготово у мањим срединама, ухватили у коштац са здравом логиком, поштењем и фер-плејом. Осим што су нама у Србији огадили фудбал, њиховим злочинима против спортске праведности се смеје цео свет и Европа. Мало је оних који сезону покушавају да окончају на поштен начин. Један од светлијих примера је Металац из Горњег Милановца, а директор клуба Бојан Леонтијевић је позив из "Новости" јуче дочекао раширених руку...

- Током целе сезоне играмо фудбал у константној форми. Дакле, побеђујемо, играмо нерешено, губимо. Немамо велике серије победа или пораза. Ово што се догађа у другом делу сезоне, поготово у финишу Суперлиге, посебна је прича. Корен проблема је Суперлига са 20 тимова у којој очигледно може да се ради шта се хоће и у којој се не поштују ни институције ФСС, а ни институције државе Србије. Подсећам да су само два клуба прошле сезоне била за лигу од 16 тимова, ми и Партизан. Прегласани смо и сада имамо ово што имамо - каже Леонтијевић.

ЖЕЛЕ ДА НАС ИЗБАЦЕ ИЗ СУПЕРЛИГЕ

У СТИХИЈИ саопштења за јавност, поводом буре око "намештања мечева", јуче се појавило и једно из нишког Радничког:

- Наш клуб тражи од ФСС да утврди одговорност и казни оне који су довели српски фудбал у ову ситуацију. Зато и постављамо питање да ли ће неко бити кажњен из ФСС и Судијске комисије или ће клубови и даље да играју као статисти на унапред припремљеним утакмицама. Тражимо да ФСС уради стручну анализу сваке спорне ситуације и да јавно то објаве. Раднички, свакако, размишља да ли ће играти и даље у овом првенству, ако судије као што су Томић и председник Судијске комисије Караџић, који је већину њих делегирао, и даље не буду кажњени.

Нишлије, између осталог, наводе да је "веома занимљиво да од екипа које се боре за опстанак, само Раднички може да игра нерешено, сви остали побеђују, ушли су у 'велике форме' и ређају тријумфе као на траци" и да је "намера неких фудбалских моћника да наш клуб пошаљу у Прву лигу Србије" и да подржавају председника Србије Вучића у најављеној борби против фудбалске мафије.

Зна цела Србија, знају у УЕФА, знају новинари, знају сви који се часно баве фудбалом да политички моћници из Београда, Крушевца, Лучана... постали "анђели чувари" својих тимова. Да су исти ти моћници из Суботице, Сурдулице, Ниша и Новог Сада "жарили и палили" у првом делу сезоне. Али, неко мора да испадне из елитног вагона, па је фрка у финишу Суперлиге постала више налик јефтином сеоском циркусу, него такмичењу за које су и ове године људи из ФСС констатовали да је најрегуларније до сада, па чак и позвали у септембру прошле године Партизан да много не таласа и не прави проблем, када проблема нема?! Тада се испод тог саопштења потписало 35 од 38 клубова, а осам месеци касније је почео лов на фудбалску мафију!

- Српски фудбал је прича за Гиниса. Само четири клуба Суперлиге нису мењали тренера од старта сезоне, а у Првој лиги су "преживела" само тројица. Тренерска организација овде не постоји. Нема ко да подигне глас и од људи из струке каже шта мисли о свему. У епицентру пажње су људи који су на врху клубова, а требало би да буде обрнуто - додаје Леонтијевић.

Ствари у српском фудбалу су далеко од нормалних и часних. Пре би могле да се упакују у целофан сарказма. Зато Леонтијевић и поентира на крају:

- Имам један предлог за тренере клубова који су почели да "газе" све редом у финишу ове сезоне. Нека се организују и одрже један семинар свијим колегама из осталих тимова како су то темпирали форму пред крај Суперлиге и направили тако импозантне резултате због којих је о српском фудбалу послата још једна тако упечатљива слика у свет.

Фото: Н. Параушић

ПРОЛЕТЕР: ГЛЕДАМО У СВОЈЕ ДВОРИШТЕ

У ПРОЛЕТЕРУ из "Слане баре", како каже први оперативац клуба Горан Антић, не баве се резултатима других, већ искључиво гледају само себе.

- Нисам гледао друге утакмице, па ни између Црвене звезде и Рада, нити је то био предмет разговора нас у клубу, тако да, једноставно, немамо став по том питању - каже Антић. - Налазимо се у опасној зони и све чинимо да се екипа што боље припреми за предстојеће изазове. У свему томе не желимо да реметимо ритам играча и стручног штаба било каквим дешавањима са стране. Наиме, у првом плану нам је утакмица са Радником, а одмах затим и меч са Инђијом. То су кључни сусрети који све решавају. А то "све" је у нашим рукама - закључио је Антић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)