ФУДБАЛЕР КОЈИ РАЗБИЈА СВЕ СТЕРЕОТИПЕ: Хуманитарни рад му је испред фудбала, то је база за здрав живот!

Novosti online

03. 05. 2021. у 18:20

НЕВЕН Суботић је направљен ван калупа просечног фудбалског стереотипа.

ФУДБАЛЕР КОЈИ РАЗБИЈА СВЕ СТЕРЕОТИПЕ: Хуманитарни рад му је испред фудбала, то је база за здрав живот!

ФОТО: ЕПА

Некадашњи репрезентативац је у потпуности другачијих интересовања од стереотипног фудбалера. Не занимају га бесна кола, журке, и слични пориви, већ га испуњава боравак међу децом Африке. 

- Спорт је на крају само спорт. То је врло лепо, али... Шта је најбитније у животу? Није то победа у некој утакмици, него све оно што си урадио током живота. Сви ми познајемо неке људе према којима гајимо велико поштовање, јер се они сваког дана боре за бољу будућност човечанства. И мени је важније да будем један од тих људи него да будем упамћен као велики спортиста. Најлепше је, наравно, ако можеш да спојиш и једно и друго, али битнији су људи него игра. Нема ништа лепше од дечјег осмеха и среће, то је лепо доживети, јер схватиш да смо сви исти, каже Суботић за Информер.

Са Борусијом из Дортмунда освојио је две титуле првака Немачке, успон у каријери пореметила му је тромбоза руке, а потом и одстрањено ребро. 

- Нисам могао да утичем кад ће се болест појавити и у ком облику. Наравно, желео сам да наставим да играм за топ клубове после Борусије Дортмунд, али за врхунску каријеру у фудбалу мораш да имаш и мало среће. Ја сам, на крају, срећан са овим што сам остварио.

Фондација "Невен Суботић" основана је 2012. године и остварује основно људско право на чисту воду. Она је до сада снабдела 87 школа пијаћом водом и тоалетима, а у више од 240 насељених места такође је допремила воду за пиће. 

- Ми смо фокусирани на борбу за чисту воду и да тај програм буде реализован, а не да остане мртво слово на папиру. Желимо да бар мало поправимо стандард за сву нашу браћу и сестре на свету. До сада смо реализовали 363 пројекта, захваљујући којима око 120.000 људи у Африци сад имају воду и тоалетћ.

Суботић је рођен у Бањалуци 1988, али је са пет година заједно с родитељима емигрирао у Немачку због рата у бившој Југославији. Крајем деведесетих преселили су се у САД, где је Невен почео да игра фудбал. Номадски живот у раној младости такође је утицао да српски штопер данас има изражену жељу да помаже другима.

- Кад завршим фудбалску каријеру, нећу бити ни тренер ни спортски функционер, бавићу се само фондацијом. Све те ствари као што су сигурност, здравље и школа - база су за здрав живот, за будућност и зато си свако требало да их има. Ја сам све то имао, зато сам веома срећан и захвалан, па желим да помогнем да и нека друга деца добију такву шансу, рекао је Невен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)