СВИ СУ НА ОВО ЧЕКАЛИ: УЕФА ће овако казнити "преступнике" из Суперлиге!

Novosti online

21. 04. 2021. у 19:50

ШИРОМ Европе љубитељи фудбала сада са на рачун 12 клубова који су желели да оснују Европску Суперлигу, а онда схватили да су направили велику грешку, све то могло би да доведе до нових промена у европском фудбалу.

СВИ СУ НА ОВО ЧЕКАЛИ: УЕФА ће овако казнити преступнике из Суперлиге!

Фото: ЕПА

И то у корист оних "мањих" клубова који у очима најбогатијих не спадају у "европску елиту"!

УЕФА ће у наредном периоду бити под притиском да направи нове промене у њиховом најјачем такмичењу Лиги шампиона и то науштрб оних најбогатијих!

Како наводи британски "Тајмс", УЕФА би могла да се у наредном периоду одлучи на потез да напусти план по којем би два тима у Лигу шампиона требало да се пласирају на основу историјских резултата, а не резултата у претходној сезони.

Наиме, док је 12 клубова планирало Суперлигу Европе, УЕФА је у понедељак потврдила нови систем такмичења Лиге шампиона од 2024. године, по којем би она са 32 тима била проширена на 36.

Међутим, важна ставка у том процесу била је чињеница да би од нова четири места у Лиги шампиона, два била резервисана за клубове који су најбоље рангирани на УЕФА листи коефицијената, а који се претходно нису квалификовали у Лигу шампиона.

Примера ради, да је то правило било на снази пред почетак сезоне 2020/21, у Лигу шампиона би се на основу коефицијента пласирали Арсенал и Тотенхем, иако су прошлу сезону Премијер лиге завршили на осмом и шестом месту, пренео је "Мондо".

Ипак, после пропасти Суперлиге Европе, "Тајмс" наводи, клубови широм Европе су се сада мало осилили и схватили да и они имају моћ, па ће преко ЕКА (Европске асоцијације клубова) покушати да "избоксују" брисање тог правила у новом формату Лиге шампиона који ступа на снагу 2024.

Наводи се да би ЕКА код УЕФА тражила да та два поменута места у Лиги шампиона од 2024. буду резервисана за шампионе држава које за сада немају гарантовано место у групној фази Лиге шампиона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)