ВАЗУРА О СУПЕРЛИГИ ЕВРОПЕ: Богати желе да "оплоде" богатство, а остали треба да нестану

Новости онлине

20. 04. 2021. у 14:13

НАСТАВЉА се сага око Суперлиге Европе.

ВАЗУРА О СУПЕРЛИГИ ЕВРОПЕ: Богати желе да оплоде богатство, а остали треба да нестану

Милош Вазура / Фото Н. Параушић

Генерални директор Партизана Милош Вазура сматра да не треба дозволити да се већ установљени систем такмичења и вредности уруши тек тако и да солидарност између великих и малих мора да постоји, јер све друго води у пропаст оних који нису богати и моћни.

- Пратимо дешавања, не из сата у сат, већ из минута у минут, јер се ситуација очито тако и развија. Наравно, морам да признам, да смо сви затечени жељом неколицине великих клубова да оснује своје такмичење мимо УЕФА и става смо, како је то рекао и председник Милорад Вучелић, да не треба дозволити да се фудбалска пирамида, која је грађена деценијама, тек тако сруши. Кровна организација мора да се поштује, оваква искакања никоме не иду у прилог, а највише ће трпети земље и клуови који нису тако богати и моћни - каже Милоше Вазура за Телеграф.

Челник клуба из Хумске каже да је солидарност међу клубовима кључна ствар.

- Мора постојати систем солидарности према свима, према клубовима који немају тако велику моћ и новац. УЕФА броји укупно 55 националних савеза, то је много земаља и клубова, који имају право на живот и шансу, а не да се све своди на неколико најјачих, који би генерисали утицај и моћ у затвореном, лимитираном систему. Ко може да гарантује да ће од тог новог такмичења сви имати бенефит и прилику да преживе, ако се  тачно зна ко у њему учествује и има право на све те погодности, док су остали изван целе приче. Видите и сами да се чак и навијачи клубова који оснивају Суперлигу буне, то је знак да нешто није у реду.

Вазура не може да схвати, нити жели да прихвати како то 12 клубова ставља себе изнад кровне организације.

- По свему наваденом и испланираном испада да 12 клубова контролише комплетан фудбал у Европи и да сама игра и мањи клубови заправо служе у њихову сврху, као "сервис", кога они сада желе да се реше. Хијерархија се мора поштовати, зна се под чијим смо сви кровом, зна се ко организује такмичења и формати се мењају деценијама, а клубови, чак и они мањи, из мање развијених земаља, добили су прилику живе и такмиче се на високом нивоу, самим тим и да напредују - организационо, финансијски.

У Хумској тврде да је досадашњи систем такмичења под окриљем УЕФА пружао шансу свима да се такмиче равноправно, док би нови формат фаворизовао само једну категорију - богате клубове.

- Мора се омогућити да средњи и "мали" клубови имају шансу да се такмиче са великанима. Сведоци смо сваке сезоне неком изненађењу у Лиги шампиона или Лиги Европе, где и они на које се најмање рачуна помрсе рачуне великим клубовима. То је ваљда драж фудбала. Јасно је да је економски аспект битан, јер је спорт у данашњем времену постао и бизнис, али фудбал је специфичан по томе што је одувек био игра за све, за сиромашне и богате и не видим коме ово раслојавање иде у корист сем онима што већ имају много, па желе додатно да "оплоде" богатство, док би, очито по њима, остали требало да нестану - закључује Милош Вазура.

(Телеграф)


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)