ВУЧЕЛИЋ О СУПЕРЛИГИ: Фудбал је на другом месту, све већи јаз између богатих и сиромашних

М. Блажић

19. 04. 2021. у 12:56

ПРЕДСЕДНИК Партизана Милорад Вучелић тврди да је јако разочаран потезом највећих европских клубова који су се определили за затворену Суперлигу, али и да није изненађен с обзиром да је у последње време све указивало на то.

ВУЧЕЛИЋ О СУПЕРЛИГИ:  Фудбал је на другом месту,  све већи јаз између богатих и сиромашних

Фото: Н.Параушић

- Све се више у свету продубљује јаз између богатих и сиромашних и оних мање богатих. Ствара се потреба да се све ултра комерцијализује и да се фудбал као игра стави на друго место. У тој концепцији се све друге земље показују као колонијални привесци који евентуално могу да за њих производе по јевтиним ценама играче и ништа више - сматра први човек црно-белих.

Јасно је да клуб из Хумске има све разлоге да буде против оваквог расплета.

- Ми сматрамо да је то убиствено за фудбал, сматрамо да то одудара од свих декларативних прича о уједињавању Европе, о премошћавању јаза између севера и југа. Оваква Суперлига би заиста ставила фудбал као спорт на другу страну. Можете мислити како би изгледала светска и европска првенства без највећих звезда, Роналда и Месија, колико би то било непривлачно за спонзоре. То би додатно унизило репрезентативни фудбал, замислите на шта би личиле репрезентације Португалије и Шпаније. Поставља се на главу цео систем, потпуно накарадно.

Српски фудбал ће извесно осетити последице оваквог удруживања најбогатијих европских клубова.

- Нема потребе да говорим о свим последицама које би настале по наш спорт. Ово није гром из ведра неба, наговештава се јако дуго. Они су Рубикон прешли овим потезом. Шпанци су против, али на шта ће личити њихов фудбал без Реала и Барселоне. То је антифудбалски, али је логично. То је патологија једне нормалности.

Зна први човек црно-белих да ће веома важна бити реакција европске куће фудбала.

- Фудбал би закорачио у неком непознатом правцу и зато реакција УЕФА мора да буде паметна и рационална. У тој комбинацији рецимо нема Ајакса, који је озбиљан великан. Било би и много мање новца у осталим европским такмичењима, а то је за Партизан и Звезду јако битан детаљ за функционисање. Сви заборављамо да би ми имали много већи рејтинг да није било санкција, овим се постављају нови губици. Једна потпуно неприродна ствар, једна вестернизација и американизација свега - закључио је Вучелић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)