УЕФА ПРЕЛОМИЛА: У понедељак представљање нове Лиге шампиона, има доста промена

Novosti online

17. 04. 2021. у 16:57

УЕФА ће у понедељак званично представити редизајн Лиге шампиона који ће наступити од сезоне 2024./25.

УЕФА ПРЕЛОМИЛА: У понедељак представљање нове Лиге шампиона, има доста промена

Илустрација фото: ЕПА

Протеклих година Уефа је с најбогатијим и најјачим европским клубовима преговарала о новом формату најјачег клупског такмичења на свету, у страху да ће се они "отцепити и организовати своје такмичење, слично ко у кошарци.

Клубови су тражили више утакмица како би више зарадили, а Уефа им је изашла у сусрет.

По садашњем систему 32 екипе подељене у осам група, а према новом плану играће се једна лига по швајцарском систему са 36 клубова .

Свака екпа одиграће 10 утакмица, по пет у гостима и код куће. На извлачењу парова екипе ће бити подељене у четири групе по квалитету, а сви ће имати противнике из сваке од њих.

Првих осам клубова након десет кола иде у осмину финала, а клубови пласирани од 9. до 24. мјеста играт ће плаy-офф за осмину финала. Најлошијих 12 клубова завршава натјецање. 

Према информацијама које су се раније појавиле у јавности, прва фаза ЛШ играће се од септембра до јануара.

Још једна промена је да ће се утакмице осим уторком и средом играти и четвртком.

У првој фази играће се 18 утакмица по колу уместо досадашњих 16, а укупно ће се одиграти 180 утакмица уместо 96, колико се сад игра. У тренутном формату укупно се одигра 125 утакмица, а у новом ће се одиграти 225 (180 у првој фази, 16 плеј-офа и 29 у нокаут-фази).

У зависности од тога да ли се шампион у нокаут -фазу пласира директно или преко плеј-офа, за освајање ушатог пехара мораће да се одигра 17 или 19 утакмица, у односу на досадашњих 13.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)