СВЕТИСЛАВ ЂУРОВИЋ ЗА "НОВОСТИ": Казне "наручила" УЕФА, не ради се о намештањима, већ нерегуларностима

З. ЋОРОВИЋ

17. 04. 2021. у 10:15

ДИСЦИПЛИНСКА комисија ФСС казнила је прволигаше Јагодину и Борац одузимањем шест бодова и новчано на основу информација добијених из УЕФА.

СВЕТИСЛАВ ЂУРОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Казне наручила УЕФА, не ради се о намештањима, већ нерегуларностима

FOTO: N. Paraušić

То су засада једини меродавни докази, а по речима Светислава Ђуровића, комесара за интегритет у ФСС, клубовима су изречене санкције због тога што су учествовали у нерегуларностима, а не у намештаљкама.

- Утврдили смо на основу информација УЕФА да је дошло до нарушавања интегритета и да је било нерегуларних радњи на појединим утакмицама - истиче Ђуровић у разговору, за "Новости". - УЕФА је урадила анализу читавог случаја. Не ради се о намештањима, већ о нерегуларностима, које су шири појам и ту је укључено много чинилаца у смислу потенцијалних ризика.

ЧЛАН 83

КАДА УЕФА уочи и достави своје податке о нерегуларностима, ФС Србије је у обавези да реагује, на шта га обавезује члан 83 Дисциплинског правилника. УЕФА лоцира клубове за које добије доказе да су учесници нелегалног клађења, а од степена кривице зависи и казна. По члану 83, за клуб је најтежа санкција дисквалификација из такмичења од једне до три сезоне, а за фудбалске раднике забрана вршења активности у вези са фудбалом, од шест месеци до две године.

У Шпанији и неким другим земљама учесници фудбалских намештаљки су често завршавали у затвору. Код нас таквих драстичних случајева још није било, а у претходних неколико клубова су такође само одузети бодови. И на томе је остало.

- ФС Србије није орган гоњења. Ми се у овом делу посла држимо надлежности из дисциплинског правилника. Овај последњи поступак још није окончан, нити је правоснажан. Органи ФСС имају апсолутну подршку руководства, вршиоца дужности председника Марка Пантелића, да се у правним оквирима добије епилог. Свакако ћемо сарађивати са тужилаштвом и полицијом уколико се буде водио кривични поступак. Зато пре свега треба раздвојити дисциплински поступак од кривичног. Многи људи то мешају и стављају у идентичан контекст - истиче Ђуровић.

Светислав Ђурковић/ФОТО: ФоНет/Драган Антонић

Обичном навијачу сигурно ни сада није јасно како правни експерти праве разлику између нерегуларности и намештаљке. У овом случају, Јагодина и Борац су кажњени јер су "пустили" своје ривале (који то нису знали, па нису ни сносили последице) да их победе са циљем да се стекне финансијска добит у кладионицама. Ако је тако, нормално би било да се истражи и докаже ко стоји иза таквих превара, уколико се сумња да их је било.

Јагодина и Борац највероватније неће бити једини клубови на тапету. Како "Новости" незванично сазнају, поступак ће следеће недеље бити покренут против још неколико прволигаша за које је УЕФА утврдила да су учествовали у недозвољеним радњама.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)