ФСС НА ТЕШКОМ ЗАДАТКУ: Стаје се на пут намештању у српском фудбалу

М. Блажић

11. 04. 2021. у 21:34

ЕВРОПСКА кућа фудбала је одлучила да више не жмури на све чешће информације које говоре о мутним радњама у савезном рангу српског фудбала.

ФСС НА ТЕШКОМ ЗАДАТКУ: Стаје се на пут намештању у српском фудбалу

Фото: Н. Параушић

Конкретно, две утакмице одигране у марту у Србији запале су за око људима из УЕФА због неуобичајено великих уплата у азијским кладионицама, као и "смешним" головима на појединим мечевима и тим поводом су се обратили ФСС да спроведе истрагу о потенцијалним намештаљкама!

Све је регуларно, ако не потпуно онда регуларније него раније. Умели су често на Теразијама да се држе ове тезе када се помену могуће закулисне радње у Суперлиги и Првој лиги Србије, а истовремено су домаће кладионице скидањем појединих мечева са листа, или драстичним умањивањем квота, показивале да где има дима сигурно има и ватре. Тако се пре две недеље догодило да утакмица одиграна у недељу већ у петак буде стопирана или спуштена на мизерну квоту, а исто се поновило и само неколико дана касније.

Засада није могуће сазнати на које је конкретно мечеве УЕФА мислила када се обратила српској кући фудбала, али је прилично јасно да се цела прича неће завршити на те две утакмице. Да су у Ниону одлучили да "стану на реп" појединцима којима је фудбал у другом плану говоре и речи портпарола Фудбалског савеза Србије Милана Вуковића.

- Тачно је да смо добили одређене податке од УЕФА у вези са могућим нерегуларностима који указују на то да је дошло до нарушавања интегритета у појединим утакмицама. Процес пред надлежним органима ФСС је у току, тренутно не можемо да откривамо више детаља. Јавност ће убрзо бити о свему обавештена - истакао је Вуковић.

Један од ових дуела дефинисан је као алармантан због великог броја уплата на Далеком истоку, а, по сазнањима "Спорт клуба", актери су се потрудили да у клађењу уживо заинтересованим странама директно обезбеде исплату значајних новчаних средстава. Наводно и тако што су наместили коначан резултат утакмице.

На Теразије 35 су достављени и снимци са поменутих утакмица, уз напомену да су поједини голови постизани "симптоматично једноставно". Предмет ће се у наредним данима наћи у рукама Светислава Бате Ђуровића, који је почетком ове године постављен за официра за интегритет ФСС. Он би у сарадњи са Дисциплинском комисијом ФСС требало да затражи изјашњавање клубова и фудбалера под сумњом, после чега би требало да буду настављене истражне радње.

Обимна документација са конкретним подацима, чак и са именима сумњивих појединаца, је на столу на Теразијама. ФСС је на потезу...

СПУТЊИК: СУПЕРЛИГАШИ МУТИЛИ

ВЕСТ дана у српским фудбалским круговима отишла је корак даље, барем према информацијама Спутњика. Њихове информације говоре да су две утакмице које је УЕФА означила као сумњиве суперлигашке из претходног месеца. Реч је о дуелима Рад - Радник (2:0) и Нови Пазар - Пролетер (5:0).

Оба домаћина поменутих утакмица се налазе у грчевитој борби за опстанак, док су њихови ривали "на сигурном" у средини табеле.

КАБЕЛ И СМЕДЕРЕВО КАЖЊАВАНИ

ДИСЦИПЛИНСКИ правилник ФСС каже да су за доказане нечасне радње и повезаност фудбалера и клубова са кладионицама предвиђене високе новчане казне и одузимање бодова. Крајем 2019. то су на својој кожи осетили Кабел и Смедерево, који су кажњени одузимањем десет бодова, уз казну од укупно пет милиона динара.

Претходно су великим новчаним казнама санкционисани Пролетер из Новог Сада, Динамо из Врања и Синђелић. Будућност из Добановаца и Инђија су истовремено опоменути.

СУДИЈСКИ ЦИРКУС

УПОРЕДО са сумњама у нечасне радње фудбалера на терену, у српском фудбалу су расле сумње и у одлуке арбитара. Врхунац судијског циркуса биле су одлуке Срђана Обрадовића на утакмици Спартак - Раднички Ниш због којих је притворен, а недавно му је првостепеном пресудом изречена казна од 15 месеци затвора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)