ПАНТЕЛИЋ: Стојковић вратио осмех Србији, ВАР стиже наредне сезоне

Novosti online

06. 04. 2021. у 16:16

НОВИ селектор Драган Стојковић вратио је осмех Србији, задовољни смо са седам бодова и са много оптимизма очекујемо наставак квалификација за Мундијал у Катару, изјавио је вршилац дужности председника Фудбалског савеза Србије (ФС С) Марко Пантелић.

ПАНТЕЛИЋ: Стојковић вратио осмех Србији, ВАР стиже наредне сезоне

ФОТО: ФСС

Он је у интервјуу за Танјуг, говорио и о детаљима доласка селектора Стојковића и директора Стевана Стојановића, циљевима Савеза, спортској инфраструктри у Србији, увођењу ВАР технологије у домаћи фудбал...

Честитао бих селектору, стручном штабу и играчима на одличним резултатима у мартовском циклусу квалификација. Обавили су велики посао, селектор је својим потезима, правовременим изменама, мењао велемајсторски ствари на терену и утицао да се на крају сви радујемо. Имали смо тежак распоред, задовољни смо са седам бодова и са оптимизмом очекујемо наставак квалификација, истакао је Пантелић.


Већ први меч против Ирске показао је другачији карактер и нови амбијент који је донео селектор Стојковић, сматра Пантелић.

- Добро сам знао шта ће са њим добити репрезентација. Стојковић поседује особине које красе само победнике, његова енергија, харизма, знање и ауторитет осећају се на сваком кораку. Све то преноси на играче који су одушевљени његовим приступом, вером, оптимизмом, начином на који све то презентује. И видело се у сваком мечу колико Стојковићева енергија и знање значе играчима. Против Португала имали смо исту причу. Не памтим да се нека екипа против званичног првака Европе и освајача Лиге нација вратила у меч после минуса од два гола. И после изједначења смо хтели више. Очигледно да тим потпуно другачије „дише“ и да се осећа позитиван утицај новог селектора.

Против Азербејџана је била можда и најтежа утакмица. Меч у коме су бодови били већ уписани. Тим је поново реаговао на сјајан начин, а селектор је показао класу и опет правовременим изменама практично преломио утакмицу. Очигледно је створена атмосфера у којој се сваки играч у репрезнтацији осећа посебно. Без обзира на то да ли је на терену, клупи или трибинама има допринос у остварењу жељеног резлтата.


За новог селектора као и директора „А“ репрезентације Стевана Стојановића нема дилему.

- Прави људи на правом месту, у фудбалском смислу апсолутно доказани. Сарадња је одлична уз обострано поштовање. Зна се шта су чије обавезе. Имамо добру хемију између нас, пријатељски однос, разумемо се, а све то осећају и играчи. Селектор и директор прате активности и других селекција, комплетног спортског сектора, а све са циљем постизања најбољих могућих резултата.

Пантелић је подсетио и на детаље повратка Драгана Стојковића у српски фудбал.

- Није било лако ангажовати Стојковића. Репрезентаицји је било потребно тако велико име, а било је много фактора због којих је све изгледало као немогућа мисија. Већ после првог разговора са Стојковићем схватио сам да смо на истим таласним дужинама и да нам се идеје поклапају. Да имамо исту визију. Међутим, у том моменту реализација је била далеко. Највећи проблем је био његов уговор са кинеским клубом. У једном тренутку нашли смо се у готово безизласној ситуацији. На крају од пресудног значаја показала се Стојковићева жеља и упорност нас из Савеза.

Говорио је в.д. председника о циљевима Савеза...

- Амбиција Савеза је одлазак на првенство света и сви дишемо истим плућима како би се на крају радовали оствареном резултату. Али главни циљ је да постигнемо стабилност у функционисању А тима, као и спортског сектора. Управо због тога су ангажовани Драган Стојковић и Стеван Стојановић на дужи временски период. Савез је, морам и то да апострофирам, излазио у сусрет и помагао клубове и регионе значајним материјалним средствима, много смо уложили у аматерски фудбал у времену ове кризе када је и најпотребније. Савез ће наставити у истом смеру, јер је то од суштинског значаја за њихов опстанак.

О увођењу ВАР технологије...

- Савез је уложио огромна средства у припрему и имплементацију ВАР система, као и обуку људи који ће бити задужени за ВАР технологију. Од наредне сезоне, дакле, ВАР систем ће бити присутан и на српским стадионима.

На питање шта мисли о изградњи фудбалски и спортских објеката широм Србије Пантелић је био врло конкретан, а поосебну важност посветио је пројекту Националног стадиона.

- Не бавим се политиком и политика ме не занима! Међутим, ово што се догађа у српском спорту је инфраструктурна револуција! Наша је велика срећа што је председник државе Александар Вучић, човек који воли и подржава спорт и који ће омогућити Србији да добије оно што генерације чекају деценијама. Зато и наглашавам да се ради у инфраструктурној револуцији у Србији. Знам многи ће рећи да су та средства могла бити уложена у неке друге пројекте, али сви ти стадион и спортски објекти имаће мултифункцонално дејство. Сваки регион имаће велике бенифите. А као бивши фудбалер, сада спортски радник, знам колико ће значити изградња националног стадиона. Сигуран сам да ће Србија са овим објектом имати још већи респект у фудбалском и спортском смислу широм Европе и света. Национални стадион биће нешто чиме ће сваки грађанин наше земље моћи да се поноси, констатовао је Пантелић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)