ГОТОВО ЈЕ СА ПРИВИЛЕГИЈАМА! Суд правоснажно пресудио: Реал и Барселона морају да врате милионе држави

Novosti online

04. 03. 2021. у 21:22

ГОТОВО ЈЕ СА ПРИВИЛЕГИЈАМА! Суд правоснажно пресудио: Реал и Барселона морају да врате милионе држави

ФОТО: ЕПА

ЧЕТИРИ шпанска клуба, међу којима су и Реал Мадрид и Барселона, мораће да плате држави заостатке пореза пошто су последњих 30 година плаћали исти по нижој стопи од законски предвиђене. Реч је о вишемилионским цифрама.

Барселона, Реал Мадрид, Атлетик билбао и Осасуна избегли су 1990. године преструктурирање из група грађана у спортска деоничка друштва захваљујући рупи у закону, због чега су 30 година плаћали порез по стопи од 25 одсто уместо 30 одсто, колико плаћају остали спортски клубови у Шпанији.

Све је било у реду до лета 2016. године, када је Европска унија наложила Шпанији да изједначи пореску стопу за све клубове како би тржишна утакмица била поштена. Из сличног разлога је у Француској Монако морао да плаћа порез на плате играча као да је клуб са седиштем у Француској а не у Кнежевини.

Из Брисела су тада Шпанцима поручили да се неће мешати у процену колико су четири клуба дужна да плате заостатке, али су "сугерисали" да то не буде мање од пет милиона евра.

Шпанија је испоштовала ЕУ, али Барселона се жалила 2019. године. Суд је у првој инстанци уважио жалбу каталонског клуба, али се на ту одлуку жалила Европска комисија. Коначну пресуду донео је Суд Европске уније.

Четири клуба се нису оглашавала званично на правоснажну пресуду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)