ТРАЖИО САМ КЛУБ ЗА СТАН И ХРАНУ: Иван Обрадовић прошао кроз бројне турбуленције током 11 година печалбе

Милан БЛАЖИЋ

27. 01. 2021. у 22:09

ТРАЖИО САМ КЛУБ ЗА СТАН И ХРАНУ: Иван Обрадовић прошао кроз бројне турбуленције током 11 година печалбе

ФОТО: ФК Партизан

ОДЛАЗАК у иностранство са тек напуњеном 21 годином, светла највеће позорнице уперена у њега. Повреда укрштених лигамената, једна од најтежих у фудбалу, па борба за пуко преживљавање и плаћање рачуна. Светло у тунелу у Мехелену, затим и нова идентична повреда друге ноге у Андерлехту и повратак на нулу.

О каријери Ивана Обрадовића у иностранству дугој 11 година могао би сценарио за филм да се напише, за сваки жанр. Ролеркостер момка из Обреновца је тренутно у мирној фази у Партизану, клубу одакле је и кренуо лета 2009. на путовање, чији расплет није могао ни да сања.

- У августу 2009. потписао сам уговор са Сарагосом, па сам одиграо против Жилине, асистирао Дијари и по повратку у Београд у петак ујутро сам одмах кренуо за Шпанију и у недељу дебитовао.

Дечачки снови су почели да се остварују, као у бајци.

- Прва година је прошла у адаптацији. Већ наредне сам боље познавао језик, нашао друштво. Много сам научио у Шпанији. Када сам стигао, знао сам само за гриловану пилетину, тек онда сам видео чега све има. Тамо сам први пут у животу попио кафу.

Током играња у Примери Обрадовић је развијао и своју велику пасију.

- Волим да мењам дресове, ускоро ће цела соба у Обреновцу бити пуна. Разменио сам дрес са Месијем у полувремену једне утакмице, а ту су и дресови Роберта Карлоса, Касиљаса, пехари, копачке. Тренутно имам стотинак дресова у тој трофејној соби. Поносан сам на каријеру, за мене је то привилегија. Једино што бих мењао су повреде, да више уживам у фудбалу.

Прича о ноћној мори сваког фудбалера креће већ у Сарагоси.

- Од 23. до 27. године страдали су ми укрштени лигаменти на обе ноге. И онда си стално у заостатку, јуриш за другима. Нисам извукао 100 одсто, нисам могао, али кад се осврнем, не жалим превише, знам колико би момака волело да буде на мом месту.

СТАРИЈИ СИН - САМО У ПАРТИЗАН

ИСКРЕН је Обрадовић када се помене "отезање" приликом повратка у Партизан.

- Било је контаката раније, када је дошао Сале звали су ме поново. Приступ ми се у први мах није свидео, а старији син ми је рекао - само Партизан! У другом покушају су мислили да ја једва чекам, тек у трећем смо нашли заједнички језик. Кад сам здрав даваћу максимум. Жељан сам фудбала, знам и осећам да могу.

После опоравка у Шпанији отварају се врата нове станице у каријери.

- Лане Јовановић ме позвао у Мехелен да ме виде. После три утакмице сам остао, дошао је и Сале Јанковић за тренера, коначно је све било како треба. А претходно сам први пут у животу био у ситуацији да ме нико неће. Тражио сам клуб, буквално за стан и храну, само да прегурам месец. Прихватио сам реалност, психички добро подносио. Био сам на проби са Витесеом у Дубаију, па ме звао Варегем, они ми понуде неке срамне услове. Понизили су ме и тренеру сам рекао да те услове понуди свом сину.

Током периода у Белгији, срећа је имала ограничен рок трајања.

- У Мехелену сам одиграо 43 од 44 утакмице, целе. У Андерлехту је кренуло сјајно, али у 17. или 18. колу један играч није успео да ме прескочи и падне ми на колено. Болело је много. Лудо, турбулентно, то сам ја. Научио сам да живим са тим. После четири године у Андерлехту сам се много истрошио. Имао сам проблема са менаџером, око трансакција које су ишле преко њега. Много је стресно било.

На крају печалбарске приче, уследила је и "најтања" епизода.

- Прихватио сам понуду Легије, Вуковић је био тренер. Тада је испао проблем у Шпанији око намештене утакмице из 2011. Морао сам да идем на завршно суђење у септембру. Каснио сам у односу на тим, нисам био психички спреман. Пребацили су ме у Б тим, а очекивао сам да ћу после решених проблема добити прилику. Једноставно, није кликнуло са Легијом иако се због три, четири меча на клупи води да сам узео титулу - завршио је Обрадовић.

СУТРА ДУПЛИ ПРОГРАМ ЗА КРАЈ

ПАРТИЗАН сутра очекују две провере, а већ у петак следи паковање кофера и повратак у Београд. У 9 часова једна екипа ће одмерити снаге са белоруским Рухом из Бреста, док је за 15 заказана утакмица са македонским Силексом. Занимљиво је да ће на терену поред у исто време проверу имати и Црвена звезда, такође против македонског прволигаша Академије Пандев.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)