ДАЛТОНИСТИ ЉУТИ НА МАНЧЕСТЕР И ЛИВЕРПУЛ: Због дресова нису могли да гледају дерби

Novosti online

19. 01. 2021. у 16:37

ДАЛТОНИСТИ ЉУТИ НА МАНЧЕСТЕР И ЛИВЕРПУЛ: Због дресова нису могли да гледају дерби

EPA/EFE

МИЛИОНИ људи широм света гледали су недељни дерби између Ливерпула и Манчестер јунајтеда, али многи од њих нису могли да уживају у игри, јер - нису могли да распознају екипе на терену.

Стотине притужби стигло је на адресу Премијер лиге и два највећа енглеска клуба због одабира комбинације дресова, Ливерпул је играо у традиционалним црвеним, а Јунајтед у овогодишњој резервној тамнозеленој гарнитури. Жалбе су стизале од далтониста који нису могли да разликују играче на терену.

Фудбалери Манчестера су у досадашњем делу сезоне на гостовањима користили трећу гарнитуру, бело-црне дресове, али су десет дана пред дерби пријавили тамнозелену варијанту.

- То се дешава стално. Ова година је била лоша. Слично је било у сусрету САутемптона и Шефилда. Али у недељу смо имали највише жалби до сада. Имали смо стотине жалби и цело јутро смо одговарали на њих. То је велики проблем јер много људи је угрожено - рекли су из НВО која се бори за права далтониста.

Премијер лига ради на решавању овог проблема, чак је развијен и посебан софтвер којим проверавају најбоље комбинације, али пропусти попут овог ипак се десе.

Сличан проблем, али са много већим последицама десио се 2015. године у САД, када је чак 14 милиона људи пријавило да није могло да прати утакмциу НФЛ лиге између Бафало билса (тамно-плави дресови) и Њу јорк џетса (тамно-зелени дресови).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)