ВИДИЋ ОТВОРИО ДУШУ: Морамо да вратимо поверење у српски фудбал и доведемо поштене људе

Novosti online

31. 12. 2020. у 10:01

ВИДИЋ ОТВОРИО ДУШУ: Морамо да вратимо поверење у српски фудбал и доведемо поштене људе

Фото архива ВН

ЛЕГЕНДАРНИ српски фудбалер Немања Видић огласио се после пораза од Шкотске када је критиковао Савез због још једног неуспеха.

Сада је некадашњи играч Манчестер јунајтед говорио за "Политику" о свему томе и наводи да су на челу нашег фудбала неопходне промене.

- Када говоримо о нашем фудбалу, никако не можемо да одвојимо клупски од репрезентативног. Зато је задатак свих нас да најпре вратимо поверење у српски фудбал, у судијску организацију, у Фудбалски савез. Сви ови лоши резултати, који из темеља дрмају наш најпопуларнији спорт, уопште нису случајни. Годинама нам се дешава да лоше третирамо тренере и играче, а фудбал зависи од тих људи. Нашем фудбалу данас су потребни људи, учитељи, који ће да едукују наше фудбалере. То је суштина свих наших проблема - почео ја разговор Видић за овај лист.

Рођени Ужичачин није желео да околиша већ је одмах био диркетан.

- Потребно је да истини погледамо у очи. Било је у нашем фудбалу и пре, а и сада, функционера који су успевали да направе добар резултат, па да им се после тога изгуби сваки траг и да после њих други дође, па на крају сви заједно платимо цех. Потребни су нам поштени људи. Способни и одговорни, а не људи као што их имамо у овом систему вредности. Неки људи који данас воде клубове су само испостава менаџера и криминалаца. Потребни су нам стручни и поштени људи који ће радити у интересу српског фудбала.

Видићево отворено писмо после Шкотске узбуркало је јавност, сви су говорили о томе.

- Да, то је тачно. Ти људи који су се јавили, брзо су се препознали. Ја ниједног од њих нисам навео у том писму, нити сам их напао. Једноставно су се сами препознали. Искрено, можда на неке нисам ни мислио, а јавили су се.

Једно од питања упућено легенди Јунајтеда било је да ли би он преузео неку од функција у српском фудбалу?

- Мислим да сам кроз овај разговор послао јасну поруку. Мој циљ је да они људи који данас воде српски фудбал, а дуго су и без успеха, што пре оду. Моји циљеви су увек били већи. Треба се надати, треба се борити. Фудбал стално напредује. Морамо да знамо где нам је место у фудбалу, да ли смо ми нација која је још у развоју или знамо где сутра хоћемо да будемо. И то није одлука моја, имамо људе из света спорта који су стручни, школовани и поштени. И размена мишљења би сигурно помогла. Ово не каже Немања Видић, ово сви виде - јасан је Немања.

Осврнуо се и на то шта је тренутно највећи проблем.

- Чињеница је да имамо талентоване играче, али и даље пуно заостајемо за озбиљним светом. Често се питам ко ће развијати наше будуће репрезентативце. Брину ме и високе плате појединих играча у нашем фудбалу. Да ли играчи то враћају или не, увек остаје сумња. Србија није тако велика земља да може да плаћа толико високе плате играчима.

Он зна шта треба да се промени, да би наш фудбал још више напредовао.

- Мој једини интерес је да се овај систем функционисања промени. Да људи који тренутно воде српски фудбал оду, јер су оличење свега што не ваља. Мене генерално Славиша Кокеза не интересује, али он је одговорна личност у српском фудбалу. Искрено, сматрам да је залутао у наш фудбал. Није у реду да он представља српски фудбал у свету, јер нема поштовање ни у нашем, а камоли у светском фудбалу. У Савез, као нашу кровну организацију, довео је људе који не мисле својом главом, који урушавају тренерску струку. Дељењем лиценци и давањем уступака на свим нивоима урушио је српски фудбал. Код нас се одређени фудбалски функционери увек уједињују из интереса очувања фотеља, а не за добробит фудбала. То смо видели и у овом случају, после мог писма јавности.

Видић зна шта је потребно за спас српског фудбала.

- Да дођу честити и стручни људи, неокаљани, без репова. Наравно, имамо такве људе. Ја желим да будем спона, а не раздор између квалитетних људи. Доста нам је раздора и подела. У европским и светским фудбалским круговима у којима се крећем, обично када причамо о српском фудбалу, њима је увек прва асоцијација криминал и корупција. Ако хоћемо да и даље у нашем фудбалу владају такве вредности, онда такав фудбал нема никакву будућност. Једино што има то је лични интерес појединаца. Ако је тако, онда боље да децу више не шаљемо на фудбал.

Немања Видић и председник ФСС-а Славиша Кокеза/ФОТО: Н. Скендерија

Дотакао се и развоја младих играча.

- Као родитељ, желео бих да се деца едукују и развијају у неком бољем систему вредности него што је данас. Од све деце која прођу кроз омладинску школу, чак њих 95 одсто не постану фудбалери. Сутра ће та деца постати адвокати, лекари, политичари и биће део нашег друштва, а вредности које им се усаде кроз спорт остају заувек. Зато ако им сада усадимо погрешне вредности, онда се за нашу будућност лоше пише. Не само у фудбалу, већ и у свим сферама. Данас кад погледам наш фудбал, не видим само проблем у и око репрезентације. Он је много шири и много дубљи него што можемо да претпоставимо.

Наравно, незаобилазна тема били су и менаџери.

- Менаџери имају огроман утицај у фудбалу, посебно у млађим категоријама. То треба да се мења, јер то треба да буде најздравији део нашег фудбала. Та деца ће сутра бити део нашег система, а фудбал као најпопуларнији спорт у Србији има одговорност да поставља неке стандарде. Ми не смемо да дозволимо тим људима да имају огроман утицај на развој наше деце. Јер сутра, та деца стварају неповерење према фудбалском систему, неповерење према репрезентацији. Зато имамо ситуацију да играчи данас више немају осећај за репрезентацију. Ако погледамо у последњих пет година, колико је пута подмлађивана наша најбоља репрезентација, колико је кроз А тим продефиловало фудбалера, видећемо да је то огроман број. Волео бих да знам тај број. Не смемо да се кријемо иза играча, иза тренера. Морамо да чувамо тренере да би сутра стварали играче. Волео бих да играчи желе да играју за репрезентацију, а не да је напуштају у најбољим годинама разочарани. То је изузетно битна ствар. Ми морамо да стварамо осећај тим играчима да ће на терену увек играти само најбољи. А не да долазимо до тога да свако сумња у нашу репрезентацију. Култ се ствара од млађих категорија, а не у А репрезентацији, ту треба много више времена.

Открио је и да би једног дана могао да постане тренер.

- Желео сам да диплиморам у Енглеској где су фудбалски критеријуми много другачији него код нас. Имам профи-лиценцу, оставио сам себи и ту могућност, јер још док сам био фудбалер размишкјао сам да једног дана будем тренер. Али нисам био сигуран да ћу се тиме бавити. Данас не можете да буде спортски директор ако немате профи-лиценцу. Генерално у овом тренутку што се тиче нашег фудбала, нисам уопште размишљао о томе. Онима који су ме звали да радим са њима, ставио сам до знањ да не верујем у њих и тај систем. Не желим да будем искоришћен као што су биле искоришћене многе фудбалске легенде - закључио је Видић.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

gedža

31.12.2020. 11:17

Čoveče, pokrio si sve aspekte i fudbala i društva. Iskreno se nadam da mnogi čitaju i slušaju komentare i razmišljanja nekoga sa apsolutnim kredibilitetom da o toj temi govori. Neko kome je pre svega stalo do, a i voli srpski fudbal. Budi istrajan Nemanja kao što si i bio na terenu.