БОШКО ЂУРОВСКИ ЗА НОВОСТИ О МАРАДОНИ: Бог га је створио да буде најбољи

З. ЋОРОВИЋ

26. 11. 2020. у 15:48

БОШКО ЂУРОВСКИ ЗА НОВОСТИ О МАРАДОНИ: Бог га је створио да буде најбољи

ФОТО: Студио Томикоши

ЛОПТА и он били су једно - каже о Марадони Звездина легенда Бошко Ђуровски и додаје да је имао велику срећу што је у каријери четири пута играо против њега.

- Први пут сам га упознао на омладинском СП у Јапану 1979. године. Били смо клинци, Аргентина је добила Југославију са 1:0, а Дијего је издоминирао на терену као и на том шампионату који су освојили "гаучоси". Имам и прелепу успомену, слику дуела са Марадоном, а добио сам је много касније када сам био Пиксијев помоћник у Нагоји, и то од познатог јапанског фоторепортера Томикошија - каже за "Новости" Ђуровски, који нам је и уступио ту слику.

МАФИОЗЕ ТЕ УХВАТЕ У НАПУЉУ

БОШКО Ђуровски је разумео и другу страну Марадониног живота.

- Тренер у Сервету био ми је чувени Холанђанин Руди Крол, а и он је пре Марадоне био легенда Наполија. Причао ми је како су и њега често знале да покупе мафиозе и мангупи и ти мораш да идеш са њима по градским клубовима. Тако сам схватио да и Марадона није могао да избегне то друштво и све што оно доноси.

Сећа се Бошко и тог чувеног гола "Ел Пибеа" на "Маракани" 1982. у Купу купова. Данима су Звездини навијачи певали песму "Ј... Барселону, Шустера и Марадону", али када је лобовао Дику, 90.000 навијача је устало са столица и аплаудирало генијалном мајстору.

- Трчао сам иза њега, није било шансе да га неко заустави. А онда је уследила магија. Читав стадион устаје, најежио сам се, хтео сам и ја да му аплаудирам. Био је импресиван, неухватљив, елегантан. Већ на загрејавању видиш да је створен за фудбал, а на терену кад помислиш да је лопта твоја, он те лагано издрибла и претрчи. Лопта и он били су једно, Бог га је створио да буде најбољи. За мене је он највећи, па Кројф, Пеле и Роналдињо.

Бошко је дао два гола против Марадоне. У реваншу 1982. на "Ноу Кампу" (2:1) као и после тога, на турниру у Хихону.

- Победили смо их са 1:0 и освојили пехар. После смо се срели на аеродрому, пришао сам му да ми се потпише на разгледници коју сам послао оцу Цветку у Тетово. Загрлио ме је, рекао "браво за гол", а аутограм Диего Арманодо 10 - уписао на место где је требало да стоји адреса. Та разгледница је и таква стигла у Тетово, чувам је код мајке. Баш сам тужан што га више нема, моја генерација је била много везана за Марадону - каже на крају Бошко Ђуровски.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)