ГЕНИЈЕВЕ РЕЧИ ИМАЈУ ПОСЕБНУ ТЕЖИНУ: Марадона није са ове планете, у души левичар, борио се за народ и био идол свим генерацијама

Новости онлине

26. 11. 2020. у 15:21

ГЕНИЈЕВЕ РЕЧИ ИМАЈУ ПОСЕБНУ ТЕЖИНУ: Марадона није са ове планете, у души левичар, борио се за народ и био идол свим генерацијама

ФОТО: АП

ДИЈЕГО Армандо Марадона, о његовој филозофији фудбала и животу тек ће се испредати приче, наравно, у овом тренутку најзанимљивије је чути живу реч актера који су имали привилегију да играју играју против, по многима, највећим свих времена.

Један од оних који је осетио енергију и магију коју је Ел Пибе ширио, јесте и легендарни Дејан Савићевић. Дејо је био учесник оне, по нас малерозне утакмице, када смо последњи пут плакали због Југославије.

У четвртфиналу Светског првенства у Италији, испали смо после пенал серије од Аргентине, Пикси је погодио пречку, Гоикоечеа одбранио ударце са креча Брновићу и Хаџибегићу, а Томислав Ивковић је, са друге стране, једини шут са беле тачке зауставио никоме другом до - Марадони.

- Свет је након Пелеа видео нешто ново. Марадона је био фудбалско чудовисте. Дошао је из фамилије која је грцала у сиромаштву, био је човек из народа и веома је био близак њему. Та уникатност је давала свима неки осећај да није са ове планете. Од свих осталих га је одвајао стил игре, његова љубав према фудбалу, ту се врло лако схвата колико је он значио фудбалу - рекао је Дејан Савићевић за Телеграф.

Марадона је, по признању генија, био његов идол.

- А, коме није? Био је идол мени и свима осталима у том периоду. Не могу рећи да сам фудбал волео због њега јер смо сви поједнако волели ту лопту, као он, као ја, као сви. Али, нема ко није пратио шта Марадона ради - навео је Савићевић.

Од Марадониних успеха, Савићевић је превасходно издвојио освајање Светског првенства у Мексику где је Армандо на својим леђима уз Валдана и Буручагу носио екипу то "богиње".

Фото: EPA-EFE/Arduin Mauricio

 

Све те велике ствари су се гомилале, а народ га је само гурао степеницу по степеницу у легенду.

- Јесте, чудо је постао. Он се борио за народ стално, а безмало пута је критиковао политичаре, поготово после своје каријере. Ваљда је то његов народ константно осећао и зато му се дају почасти које заслужује. Био је у души левичар, то можете да видите у филмовима о њему. Невероватна личност и невероватан фудбалер - нагласио је Савићевић.

Геније наводи да се видео са Марадоном у Катару и да су на маргинама ФИФА састанка попричали.

- Био сам пре четири године у Катару, на неким састанцима ФИФА, срео сам се са њим. Причали смо о фудбал Бобан, он и ја. Није волео Блатера, волео је Инфантина. Туга заиста, памтиће се све што је икада урадио за фудбал - закључио је Савићевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)