КОНАЧНО - ВИДЕО ТЕХОЛОГИЈА СТИЖЕ У СРБИЈУ: ВАР стартује из бункера у Пазови

Н. ИЉУКИЋ

26. 10. 2020. у 08:10

КОНАЧНО - ВИДЕО ТЕХОЛОГИЈА СТИЖЕ У СРБИЈУ: ВАР стартује из бункера у Пазови

ФОТО: М. Вукадиновић

ВАР стартује следеће сезоне из "бункера" Спортског центра Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови.

Укупно четири подрумске просторије у југоисточном крилу великог и модерног комплекса биће потпуно опремљене скупоценом техником која ће бити права мала револуција у српском фудбалу и која ће (ваљда) коначно да донесе праведније суђење и одлуке, којима се последњих 70 година углавном испирају уста, мозгови и новински ступци после утакмица које све мање значе навијачима, а много више играчима и посебно људима који воде клубове.

Следеће сезоне ће Суперлига Србије са садашњих 20 бити скраћена на 16 клубова, што значи да ће по колу бити играно укупно осам мечева, па ће четири ВАР собе бити сасвим довољне да се из њих испрате догађаји на свим стадионима широм Србије који су последњих година инфраструктурно почели да личе више на стадионе, а мање на ливаде.

ПРОЈЕКТНИ ТИМ

НА инсистирање ФИФА, после првобитне Радне групе у којој је било и људи из клубова, сада је оформљен Пројектни тим у којем је осам чланова: вођа пројекта Милан Караџић, иначе председник Судијске комисије ФСС, затим Игор Радојчић задужен за обуку судија, Александра Чуповић помоћница генералног секретара ФСС, задужена за административна питања, Небојша Овковић задужен за правна питања, Драгана Ловчевић из финансијске службе ФСС, Војислав Аранђеловић из ТВ Арена, Сања Пеперка из Текома Србије и Ненад Поповић из Заједнице Суперлиге.

За данас је у "Кући фудбала" у Старој Пазови био заказан састанак са стручњацима из ФИФА, односно ИФАБ (Одбора међународне фудбалске асоцијације), али је он одложен због тога што је, из засад нејасних разлога, Суперлига Србије одлучила са Телевизијом Арена да се чак четири меча играју у понедељак. Потпуно је нејасно због чега је, у ситуацији када на стадионима широм земље нема публике, па би са раније заказаног састанка изостало чак 16 суперлигашких арбитара?!

ФСС је више него озбиљно схватио потребу увођења ВАР технологије, пошто је јасно да мечеви обилују спорним детаљима, а последњих година глава највише боли челнике ФСС, Дисциплинске комисије, новинаре и оно мало нормалних навијача у Србији, од тренутка када главни судија одсвира крај дербија, на пример. Не улазећи у разлоге за главобољу већине наведених, рећи ћемо само да се новинарима стомак окреће сваки пут када почне рат саопштењима, знаних и незнаних, позваних и непозваних, писмених и неписмених састављача тих километарских редова којима се слади углавном таблоидно неваспитана, такозвана ријалити публика у Србији...

ИСКУСАН Судија Срђан Јовановић на мечу Лиге шампиона Реал - Шахтјор/ФОТО: ЕПА

Дакле, дуго чекани ВАР ће од следеће сезоне да заживи и код нас. Многи људи су мислили да ће сваки стадион у Србији имати ВАР собу и да ће у њој бити монтирана скупоцена опрема. Истина је другачија. По угледну на многе земље широм Европе, одлуке ће да се доносе са једне "адресе", а сама ВАР технологија ће заправо бити савременије ТВ камере, у српском случају Телевизије Арена, које ће бити посебно "калибрисане" на сваком стадиону и практично помоћи судијама да се види сваки спорни детаљ, а сигнал са стадиона ће најмодернијим оптичким кабловима "Телекома" да путује до "бункера" у Старој Пазови!

КАДА СЕ КОРИСТИ?

ФОТО: ЕПА

ВИДЕО-асистенција судијама се примењује само у четири следећа случаја: казнени ударци, офсајд, досуђени црвени картони или непримећени инциденти за картоне и ситуације замене идентитета (одлука у вези са погрешним играчем).

О теоријама да ће ВАР коначно да "пресуди" свемоћним вечитим ривалима и да ће и "мањи" клубови моћи да се наиграју фудбала, причаћемо код првог укључења из "српског фудбалског Хјустона".

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)