ЈОВИЋУ НЕ ПРЕТИ ХАПШЕЊЕ КАД УЂЕ У СРБИЈУ: Ево шта ће му се десити ако уђе у нашу земљу

Н. Б.

23. 10. 2020. у 23:00

ЈОВИЋУ НЕ ПРЕТИ ХАПШЕЊЕ КАД УЂЕ У СРБИЈУ: Ево шта ће му се десити ако уђе у нашу земљу

ФОТО: М. Вукадиновић

ОПТУЖНИ предлог, који је Прво основно тужилаштво подигло против фудбалера мадридског Реала Луке Јовића предат је Првом суду, који ће, уколико се буде утврдило да нема било каквих нејасноћа, заказати главни претрес.

Према ономе што нам је речено у Тужилаштву, они у оптужном предлогу нису затражили његово привођење, јер за то у овом тренутку нема никавих разлога, тако да Јовић без икакве бојазни може да дође у Србију.

- Када суд закаже главни претрес, позив ће послати Јовићу на адресу која им је пријављена - објашњавају у Тужилаштву. - Уколико се не појави, а недолазак не оправда, тражиће се његово привођење, а уколико оно не буде могло да буде реализовано, расписује се потрага, а као последња мера иде потерница и одређивање притвора. Ако не дође до њега, онда иде потрага, па тек на крају расписивање потернице и одређивање притвора.

Подсетимо, против Луке Јовића, Прво основно тужилаштво у Београду поднело је суду оптужни предлог због непоступања по здравственим прописима за време епидемије након што је овај одбио да у замену за одлагање кривичног гоњења у хуманитарне сврхе уплати 5.000.000 динара. Према ономе што је јуче Тужилаштво саопштило, Јовић је понудио цифру мању од 3,5 милиона динара, што није прихваћено, па је донета одлука о подизању оптужнице уз предлог суду да се он након одржаног суђења огласи кривим и осуди на казну од шест месеци затвора.

Како је речено из Тужилаштва, они се нису сагласили са мањом сумом, због чега су се одлучили на овај корак, имајући у виду да је кривична пријава против њега поднета редовним путем, односно да му није одређено задржавање, нити му предложен притвор. Поред тога, имали су у виду и његово имовно стање и зараду, као и чињеницу да је он јавна личност. За дело које се на терет ставља Јовићу, према Кривичном законику Србије запрећена је новчана, или казна до три године затвора.

Тужилаштво истиче да су и раније имали примере када су познати прихватали опортунитет и тако навели да је својевремено познати музичар Горан Бреговић због извршења кривичног дела грађења без грађевинске дозволе уплатио 2.500.000 динара у хуманитарне сврхе, у складу са својим имовинским стањем. Слични примери су били и са драмском списатељицом Биљаном Србљановић, глумцем Петром Стругаром...

Начело опортунитета овлашћује тужиоца да одустане од кривичног гоњења уколико оптужени испуни договорену обавезу. Оно се примењује за лакша кривична дела за која су запрећене казне затвора од три, односно пет година затвора.

Сва уплаћена новчана средства су намењена за помоћ изградњи вртића, опремање педијатријских, као и других здравствених установа широм Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)