ХУМАНА МИСИЈА ДЕКИЈЕВОГ КАМПА: Учествовала деца и особе са инвалидитетом и сметњама у развоју

Novosti online

04. 08. 2020. у 17:08

ХУМАНА МИСИЈА ДЕКИЈЕВОГ КАМПА: Учествовала деца и особе са инвалидитетом и сметњама у развоју

Фото: Деки5

ФУДБАЛСКИ камп нашег прослављеног репрезентативца и актуелног тренера Црвене звезде Дејана Станковића - Деки5, који се већ трећу сезону организује на Златибору и Дивчибарама, и ове године имао је хуману мисију.

Осим промоције фудбала, здравог начина живота, фер-плеја и вредности којима је кроз богату играчку каријеру био посвећен и Дејан Станковић, камп Деки5 на најбољи могући начин је подстакао и подржао инклузију. Са тим циљем и овог лета учесниици кампа били су деца и особе са инвалидитетом и сметњама у развоју који су чланови КМФ Мунгоси. Овај пројекат подржали су сектор за базични фудбал Фудбалског савеза Србије, као и Министарство за рад, борачка и социјална питања, а о његовом кавалитету најбоље сведочи податак да је награђен од стране УЕФА.

- Утисци су феноменални, деца су презадовољна - са поносом истиче Аца Ковачевић, председник КМФ Мунгоси који од 2009. године има посебну секцију за рад са особама са развојним сметњама.

- Дугујемо велику захвалност Дејану Станковићу и свим људима из менаџмента кампа Деки5, јер смо заиста имали изванредне услове за рад и тренимг, али и врхунски смештај. Организовали смо радионице, излете, свакодневно смо тренирали на најбољим теренима у квалитетној спортској опреми, користили смо базен што је био врхунски доживљај и угођај за све њих. Троје родитеља је било у пратњи и посведочили су нам да им је ово било невиђено искуство.

Аца Ковачевић ипак ставља акценат на најважнију ствар:

- Најдрагоценије из свега овог је то што су деца могла међусобно да се друже. Имали су заједничке приредбе, један аутистични дечак је свирао гитару, а сви заједно су певали и то је основни смисао свега и мисија коју смо желели да остваримо. Да кроз инклузију друга деца виде, али и прихвате особе које имају неку врсту интелектуалног или физичког недостатка. Мислим да смо послали једну сјајну поруку и са Дејаном Станковићем показали да је одрживо и могуће организовати овакве пројекте и да би што више људи у ово требало да се укључи, јер је то пут који треба следити - констатовао је Ковачевић.

Дејан Станковић је изузетно здовољана чињеницом да се камп Деки5 из годину у годину све виоше развије а посебно је поносан на његов хуман карактер и сарадњу са КМФ Мунгоси:

- Нема потребе да се гледа на њих другачије, нема потребе да буду различити. Сви смо ми исти и на томе радимо. Они су тренирали заједно са нама, заједно смо се дружили, тако да су на кампу они своје снове остваривали сваки дан. То је суштинско значење фудбала и спорта уопште који уважава различитости у друштву и ту је да нас између осталог научи једнакости и равноправности - закључио је Станковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)