МИХАЈЛОВИЋ ОБЈАСНИО ПРОБЛЕМ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ: Играју велики шампиони из најбољих тимова, али на терену нису ни за...

Новости онлине

01. 08. 2020. у 10:13

МИХАЈЛОВИЋ ОБЈАСНИО ПРОБЛЕМ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ: Играју велики шампиони из најбољих тимова, али на терену нису ни за...

Синиша Михајловић фото ЕПА

СРПСКИ стручњак Синиша Михајловић иза себе има најтежу годину каријере.

Некадашњи селектор Србије је после победе над леукемијом и турбулентне сезоне на клупи Болоње коначно решио да проговори о свему што га је тиштило.

Легендарни Миха је сео са уредником "Коријере дело Спорта" Иваном Закаронијем.

Наиме, све је почело када је Закарони упитао нашег стручњака како може да прелази у тимове за које се зна да их није волео, а и да навијачи то никада не би урадили.

"Па, то је забавно! Нема неког нарочитог задовољства ако све иде глатко, зар не? Мислим да се разумемо, ја сам пацифиста, неко ко жели да све прође мирно..."

"Ми знамо да ниси баш тако миран", насмејао се уредник "Коријере дело спорт" прекинувши Миху, а онда је додао:

"Синиша, у Италији си много година, али и даље често истичеш да си Србин. Шта то ми овде још увек не знамо о теби, а требало би да знамо?"

Одговор је гласио овако:

"Ево, мени сте дали име 'наредник'. И, када вам дају тако нешто, то остане за цео живот. Чуј, 'гвоздени наредник'. А нисам ја то. Ја сам особа која... која зна да је дисциплина основна ствар. Нажалост, ево једног личног примера: у репрезентатацији наше земље су играли велики шампиони, велики играчи из најбољих тимова на свету, али на терену нисмо били ни за к***! Зашто? Јер није било дисциплине, свако је радио шта је хтео. За мене је зато дисциплина најважнија ствар. Ако постоје правила, треба их се држати. Не можете да их игноришете. Из тог угла посматрано, можда и јесам 'наредник'. Гледам то и кроз понашање према деци, како сам их васпитавао. Али, постоје моменти када сам као сви други", рекао је тренер Болоње.

Фото: ЕПА

 

Томе је додао и следеће:

"Током свих ових година, као играч и као тренер, у девет од десет случајева када сам напуштао клуб - сви бисмо завршили у сузама, ја и остали играчи, чак и ако сам био оштар према њима. Умем ја да будем врло осетљив. Па, и када сам био у репрезентацији, сви смо плакали. Када сам био у Торину, у три ујутру је 20 играча дошло да ме испрати. Исто тако у Милану, Катанији... И сада када сретнем те људе, то су срдачни сусрети. Можда сам гвоздени наредник јер волим дисциплину и правила. Схватио сам да без њих - нећете стићи далеко. То се најпре постави, а када играчи то схвате и прихвате, можете да идете даље".

Упитан докле ће бити тренер, дао је занимљив одговор:

"Још дуго. Али, желим и да направим искорак. Да будем, реицмо, технички директор. Не председник клуба, тај мора да налази новац за све! (смех). Али, био сам и играч и тренер. Када не будем више хтео да будем на клупи, волео бих да будем у управи неког великог клуба, да будем технички директор, да будем мост између тренера и играча, да решавам проблеме. Не сада, него једног дана", рекао је Миха.

Фото АП

 

Открио је и како се понашао као селектор "орлова":

"Сада сам много заузет, али када сам био селектор Србије, много сам путовао да бих гледао успешне тренере, оне који су освајали трофеје, да видим шта они то раде а ја не. Ишао сам да гледам и тренере мањих клубова, за које се знало да су добри стратези, да умеју да извучу најбоље из својих тимова. Не стидим се тога. Ишао сам да гледам Сарија када је он био нико и ништа, не стидим се да то признам, знатижељан сам и волим да видим нешто интересантно. Тренерски посао се састоји од много ствари, али најпре треба да промените менталитет играча, јер ако немају прави начин размишљања, на свака два корака напред која с њима направите, врате се за један. Е, тек када тако поставите ствари, можете да радите на тактици и осталим стварима", истакао је Михајловић.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Djordje

01.08.2020. 13:16

U pravu je Miha za reprezentaciju i ta prica se ponavlja iz generacije u generaciju. Jedan od glavnih problema je, kao sto kaze, nedostatak discipline i to sto svako igra kako hoce. Hrvati ginu na terenu i zato su uspesni a nasi se uglavnom manekenisu. A realno, nemaju bolje igrace sveukupno gledano od nas.