ДАРОВИТИ СИМБОЛ НОВИНАРСКОГ ЕСНАФА: IN MEMORIAM Јован Цига Секулић - Уснуо професионалац без граница којег су сви уважавали

Зоран МИЛОВИЋ

12. 04. 2024. у 21:38

КАДА оду драги људи прво остаје мук. А потом ехо, одјек који сведочи о снази, лепоти и непоновљивости њиховог живота.

ДАРОВИТИ СИМБОЛ  НОВИНАРСКОГ ЕСНАФА: IN MEMORIAM Јован Цига Секулић - Уснуо професионалац без граница којег су сви уважавали

Фото: Архива Новости

Колико смо неспремни да чујемо тужне вести, као ову данас, да је чувени новинар, наш Јован Цига Секулић (70) изгубио животну битку. Кад човек стари сузе су му све теже. Мени су потекле спонтано. Заплакао сам за дугогодишњим пријатељем, колегом и, поврх свега, кумом.

Колико је тешко и болно опраштати се од драгог пријатеља који је обележио већи део твог живота и на кога си могао да се ослониш као на старијег брата.

Не могу ишчилети успомене на наше дружење, које је започело пре пет деценија.

Игром случаја закорачили смо у исто време у новинарске воде, октобра 1974. године. Ушли смо у редакцију "Спорта", на трећем спрату "Борбине" куће, и међу првима са којим сам почео да другујем био је управо Цига.

Наше пријатељство се годинама додатно челичило и кроз заједничка извештавања са највећих фудбалских догађаја, када смо пунили странице нашег омиљеног "Спорта".

Фото: Приватна архива

Јован Секулић, Бернар Тапи и Зоран Миловић

Често смо се радо подсећали тих дивних искустава када смо, свесни да наш посао траје од јутра до сутра, као цимери сатима куцали на писаћој машини хиљаде шлајфни текстова које смо слали редакцији "Спорта" у данима када су фудбалери Црвене звезде 1991. године освојили титулу европског фудбалског шампиона у Барију, или док је та златна генерација црвено-белих потврђивала титулу клупског првака света у Токију. Не, није то било такмичење ко ће више и боље описати успехе за фудбалску историју, једноставно смо се лако договарали ко ће шта да испрати са тог догађаја.

Где год је радио после "Спорта", било у "Блицу" или "Гласу јавности", а посебно у "Вечерњим новостима", од 1. фебруара 2003. године, где је био уредник спортске рубрике готово целу деценију, обављајући и послове помоћника главног уредника, био је неуморан, професионалац изван свих граница, без обзира на то колико је то утицало на његов приватни живот. Тако је ову примамљиву али нимало лаку професију спортског новинара обављао Јован, Јоца или за све једноставно - Цига.

У "Новостима" две деценије

НАШ Јован Секулић рођен је 18. августа 1953. у Београду, а новинарством се бавио од 1974. Током богате каријере је радио и у "Спорту", "Блицу" и "Гласу јавности", а последње две деценије до одласка у пензију 2018. је радио у нашој редакцији, од чега је десет година обављао улогу уредника спортске рубрике. Извештавао је са свих највећих спортских догађаја, европских и светских првенстава у фудбалу и добитник је бројних новинарских признања. Датум и место сахране биће накнадно објављени.

Када је отишао у заслужену пензију, посветио се публицистици. Писао је лако, заводљиво, разбарушеним стилом, пуним дивних описа, метафора... Своје богато искуство извештавања са светских фудбалских првенстава, пратећи дешавања у Црвеној звезди, у Партизану, у репрезентацији Југославије и Србије, преточио је у дивне књиге "Љупко - име фудбал", "Планета Звезда", "Црвено-бело срце", "Звезда опет сија"...

Имао је још толико планова, о којима је толико страствено причао у последњем нашем разговору, који дан пре него што га је задесио удар од кога се, на велику жалост свих нас који смо га волели, није опоравио.

Пуну деценију председавао је Удружењем спортских новинара СР Југославије, а потом Србије и Црне Горе, а био је последњих година ангажован у Удружењу спортских новинара Србије, трудећи се да не буду заборављени доајени новинарства, предлажући да добију награде за животна дела.

Фото: М. Вукадиновић

Секулић у разговору са Мишелом Платинијем

За живот су потребни живи, рекао је један мудар човек, а Цига као да се тога држао целога живота.

Из дана у дан, све нас је мање. Одлазе блиски пријатељи. Умиру редом најбољи од нас.

Уснуо је необично даровит човек, један од симбола новинарског еснафа.

Хвала ти за несебично пријатељство, искреност и оданост.

Збогом, Јоване, збогом, Јоцо, збогом, Циго, збогом, куме.

Вечна ти слава и царство небеско.

БОНУС ВИДЕО - Комеморативни скуп у Вечерњим новостима поводом смрти новинара Арсенија Шошкића

БОНУС САДРЖАЈ

Књига о нашем асу која је изазвала велику пажњу носи назив "Новак, париске приче". Прођите уз Новака све његове емотивне тренутке у упознајте га у једном потпуно другом светлу. На 320 страница, илустрованих до сада невиђеним фотографијама, представљен је живот славног тенисера.

Кликните ОВДЕ и поручите још данас ово ремек-дело које ће вас одвести на најславније тениске терене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ОДБИО ЈЕ НАС! ИГРА ЗА ЊИХ! Хрвате баш погодио списак Србије за ЕУРО 2024, један играч им је трн у оку