"ЈУГОСЛОВЕНСКА ПОЛИЦИЈА НИЈЕ ПУЦАЛА НА ХРВАТЕ": Писмо мајке навијача Хајдука дигло регион на ноге

Новости онлине

23. 05. 2022. у 12:38

МАСОВНИ сукоб навијачке групе Торцида и хрватске полиције запрепастио је читав регион.

ЈУГОСЛОВЕНСКА ПОЛИЦИЈА НИЈЕ ПУЦАЛА НА ХРВАТЕ: Писмо мајке навијача Хајдука дигло регион на ноге

Фото: Јутјуб/Jutarnji list

Наиме, после утакмице Динамо - Хајдук која је одиграна у Загребу, на ауто-путу у близини хрватске престонице дошло је до жестоког обрачуна присталица сплитског клуба и полиције која је користила и ватрено оружје.

У мору реакција јавности у центар пажње доспела је порука мајке једног припадника Торциде. Она је жестоко искритиковала полицију, али и хрватску јавност која је махом сву кривицу за сраман инцидент пребацила на навијаче Хајдука.

Писмо мајке једног припадника Торциде преносимо у целости:

"Мајка сам младића који је ишао на овај дерби и који се, хвала Богу, вратио неповређен. Када сам сину рекла да не иде у Загреб, јер је првенство решено, па као мајка, а не навијач, не видим разлог за тако дуго и скупо путовање, син ми је рекао: 'Мајко, идем да дам подршку Хајдуку. Наша подршка не зависи од резултата'.

Данас се цео дан говори о насиљу Торциде, а нико ни словом није споменуо да је та иста Торцида била прва која је труднице и бебе извлачила из Петрове болнице након земљотреса у Загребу, ни да су међу првима стигли у Петрињу да помогну јадним и немоћним људима, не постављајући питање ко је динамовац ни ко је које националности.

Како сам професор књижевности, јако добро чујем шта ко каже и још боље интерпретирам речено. Наравно да сам одгледала конференцију полиције. Високопозиционирани полицајац рече како су они били асистенти организатора утакмице. Одмах сам знала да морам то да прокоментаришем, па сам срећна што је исто чуо и неко из Торциде и што се нашло у службеном саопштењу Торциде. Вешт правник ће ово знати и правно да интерпретира.

Истовремено, била сам жалосна због млаког Хајдуковог саопштења који ни словом није заштитио своју младост. А без те младости Хајдук би био - ништа!

Фото: Јутјуб/Jutarnji list

 

Наравно да нико паметан није очекивао да ће полиција признати прекорачење овлашћења, али да се нико од новинара није везао за изјаву да су полицајци спроводили одлуку организатора, било ми је несхватљиво.

Сви се сећамо утакмице Хајдука и Партизана на Пољуду 26. септембра 1990. године. Горела је југословенска застава. Југословенски милицајци нису пуцали у Хрвате. Јуче - хрватски полицајци пуцају на сплитске момке!

Вртео се више пута исти снимак: младић мирно прилази аутомобилу, полицајац га удара пендреком по леђима, а када је момак сео, додатно га хрватски интервентни полицајац удара ногама! То нико није коментарисао!

Хрватска полиција истиче да је Торцида упалила бакље на бензинској пумпи. Само је њима, ваљда, бакља опаснија од хица из ватреног оружја - у комбинацији са горивом. Дубоко верујем да ће ови момци изаћи без тежих последица.

Да сам на месту оних који су се бојали песме и љубави 2.000 људи, наспрам више до 20.000 оних који су смели да унесу транспаренте, бакље, било би ме срамота! Такође, да сам торцидаш, вероватно више не бих бодрила клуб који је данас издао тако млитаву изјаву" пише у објави која је осванула на популарној Фејсбук страници "Дневник нервозног Хајдуковца од рођења.

Подсетимо, полиција је у недељу на конференцији за медије саопштила да је у нередима повређено 20 припадника полиције и 15 навијача, од којих четворица из ватреног оружја.

Бонус видео: Велика бакљада "делија" у завршници меча Црвена звезда - Вождовац

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)