АУТСАЈДЕРИ, ПОКАЖИТЕ СЕ: Куп Србије практично једина прилика мањим клубовима да подигну пехар

З. ЋОРОВИЋ

26. 10. 2021. у 19:41

КУП Србије - највећа (и једина) шанса за аутсајдере да се прославе.

АУТСАЈДЕРИ, ПОКАЖИТЕ СЕ: Куп Србије практично једина прилика мањим клубовима да подигну пехар

FOTO: M. Vukadinović

Данас ће они бити у првом плану у мечевима шеснаестине финала (13 на програму), пошто су вечити одсутни играњем одложених првенствених мечева.

Као што је познато, после распада велике Југославије, титула фудбалског првака била је скоро три деценије резервисана за два клуба, Црвену звезду и Партизан. Од сезоне 1992/1993, па до сада смењивали су се на трону, сем када је Обилић успео да им 1998. помрси рачуне и постане првак.

Наша два гиганта нису били толико похлепна и у најмасовнијем такмичењу, па су, с времена на време, и мањи клубови успевали да направе подвиг и обрадују се освајањем овог вредног трофеја.

То "чудо" први пут се десило 29. маја 2003. када је смедеревски Сартид после продужетака победио Црвену звезду (1:0) у финалу Купа Србије и Црне Горе, и то голом Марка Пантелића у 110. минуту. Смедеревци су пробили лед, па је две године касније Железник изненадио црвено-беле (1:0, Рађеновић 90) у завршној борби за пехар, а пре тога је на свом путу избацио и Партизан.

Осамостаљењем Србије, почела је доминација црно-белих у куп такмичењу јер су се од 2006. окитили са седам трофеја, уз то су и три пута поражени у финалу. Црвена звезда је морала да се задовољи са четири, а запажену улогу у овом последњем периоду одиграла је Војводина, пошто је два пута била победник, 2014. и 2020. године, с тим што су Новосађани доживели и четири неуспеха у финалима.

Највећу сензацију у другом такмичењу по вредности направила је Јагодина 2013. која се мимо свих очекивања домогла славе и пехара тако што је у борби за трон голом Милана Ђурића савладала Војводину.

Убрзо је, 2015, Чукарички на челу са, тада младим и перспективним тренером Владаном Милојевићем, "нокаутирао" Партизан (1:0) у великом финалу, поготком Славољуб Срнића, за највећи успех "брђана" у историји.

На корак до трона и фудбалског раја, заустављени су Земун, Севојно, Борац Чачак, Јавор и Младост из Лучана. Нису успели да упишу своје име на трофеју, али су уз "мале" освајаче попут Јагодине, Чукаричког, Сартида и Железника, инспирација свим аутсајдерима да и они могу да се покажу у такмичењу које је увек непредвидиво и пуно изненанађења.

Освајачи:

КУП СРБИЈЕ

Партизан 7
Ц. звезда 4
Војводина 2
Јагодина 1
Чукаричи 1
КУП СЦГ
Ц. звезда 2
Сартид 1
Железник 1
КУП СРЈ
Ц. звезда 7
Партизан 3

Звезда господар СФРЈ

У ОНОЈ "старој" Југославији, која се простирала од Вардара па до Триглава, Црвена звезда је била апсолутни рекордер са 12 трофеја, испред Хајдука (9), Динама (7) и Партизана (6). ОФК Београд је "харао" шездесетих са четири пехара. По два су освајали Вележ и Ријека, једном Вардар и Борац из Бањалуке, који је направио највећу сензацију пошто је као друголигаш у великом финалу 1988. победио Пиксијеву Црвену звезду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)