КАКО ЈЕ ЦВЕЛЕ ОДБИО ТАПИЈА: Легенде Звезде причале о покушају намештања финала КЕШ у Барију

Новости онлине

03. 10. 2021. у 11:23

Бернар Тапи, француски бизнисмен, министар, глумац, медијски и фудбалски човек, краткотрајни возач Формуле 3, певач, преминуо је у 78. години после дуге и тешке болести, потврдила је његова породица.

КАКО ЈЕ ЦВЕЛЕ ОДБИО ТАПИЈА:  Легенде Звезде причале о покушају намештања финала КЕШ у Барију

Фото архива ВН

Човек, који је много урадио за Олимпик Марсеј, али једну ствар само није могао да купи финале КЕШ у Барију против Црвене звезде 1991. године.

Технички директор црвено-белих у време финала, Владимир Цветковић, пре више година потврдио да је на људе из клуба вршен притисак да "продају" ту утакмицу.

Он је тврдио да је притисак стизао директно од људи блиских Тапију.

"Одбио сам понуду да продам финале у Барију! У старту сам пресекао. Нема ништа од тога "али". Рекао сам: играћемо за народ, играћемо за Србију. Нисам желео да неко те моје речи протумачи како Цвеле хоће да се прикаже као херој. Учинио сам само оно што ми је налагала моја савест, љубав прем Србији, овом народу, својој деци и будућим генерацијама Звезде", рекао је о тој непристојној понуди Цветковић у интервјуу за "Експрес".

На исту тему проговио је и Стеван Дика Стојановић, голман и капитен тадашње екипе.

"Након упознавања, објаснили су ми на чистом српском да је председник Олимпика Бернар Тапи одлучио да не ризикује са финалном утакмицом и да је црна торба пуна новца који је намењен мени. Рекао сам им да у тиму има много већих звезда од мене, али они су инсистирали да баш ја узмем новац. Окренуо сам се и без речи кренуо ка вратима собе, а они су ми претили да ће у случају победе Олимпика свима разгласити да је голман Црвене звезде узео новац и да су били сигурни у тријумф. Олимпик је бољи и сигурно ће победити, зато је и теби боље да узмеш новац, понављали су углас", објаснио је једном приликом Стојановић.

Тапи је био осуђиван због намештања утакмца, провео је у затвору осам месеци, био и две године условно кажњен.

Својевремено су његовом клубу одузимани и трофеји. Ипак, на крају је остварио циљ, са Олимпиком је 1993. године постао првак Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

РЕТКО ГА ВИЂАМО: Ана Ивановић објавила слику са оцем - уз емотивну поруку за рођендан (ФОТО)