У ГРУПАМА ТРИ СРПСКА ТИМА? Све веће шансе да од сезоне 2023/2024 имамо пт представника у европским клупским такмичењима

Novosti online

01. 10. 2021. у 19:16

ВЕЧИТИ ривали руше све пред собом од почетка сезоне на међународној сцени, па се сценарио по којем ће Србија од лета 2023/2024. имати два представника у квалификацијама Лиге шампиона практично и не доводи у питање.

У ГРУПАМА ТРИ СРПСКА ТИМА? Све веће шансе да од сезоне 2023/2024 имамо пт представника у европским клупским такмичењима

Фото: М. Вукадиновић

За то је потребно да Србија на УЕФА ранг, листи остане међу 15 најуспешнијих нација, а тренутно је 12. са коефицијентом 28.875, док Чешка на 16. месту има 24.400.

Уколико се српски клупски фудбал захваљујући Црвеној звезди и Партизану на крају ове европске клупске сезоне задржи међу 15 најбољих, поред два клуба у квалификацијама елитног европског такмичења Србија ће готово извесно први пут у историји имати чак три представника у групној фази такмичења под окриљем УЕФА.

Првак ће у том случају играти плеј-оф Лиге шампиона и имати гарантован улазак у Лигу Европе (ако изгуби), освајач Купа ће такмичење почети од плеј-офа Лиге Европе (обезбеђена Лига конференција), док ће други учесник квалификација Лиге шампиона попут Црвене звезде овог лета морати да прескочи само једног ривала како би се нашао у групној фази неког од три такмичења.

Поглед на табелу и број клубова у групама земаља које се на листи налазе испод Србије указује на то да је потребно да се деси право мало чудо, па да се приликом свођења рачуна у овој сезони изнад Србије нађу Белгија, Швајцарска, Хрватска и Чешка. Зато је много занимљивије погледати шта се дешава изнад Србије, с обзиром на то да помак на 11. позицију доноси једног директног учесника Лиге шампиона, квалификанта у овом такмичењу, освајача Купа на последњем филтеру Лиге Европе и два клуба у борби за Лигу конференција.

У "видокругу" Србије, када је у питању борба за "коту 11", јесу Украјина (30.600), Шкотска (31.300) и Русија (31.682), а некако најреалније делује трка са Шкотима, који попут наше земље имају два тима у групној фази, оба у Лиги Европе (Селтик и Ренџерс). Украјинци имају једног представника више (Динамо Кијев, Шахтјор и Зорја), али тешке и захтевне групе у којима се сва три клуба налазе и те како остављају простора за реалне снове о 11. месту на УЕФА ранг-листи које би донело прво, историјско директно учешће неког српског клуба у Лиги шампиона од јесени 2023/2024.

ПРОТИВ ГЕНТА ДУПЛА КОРИСТ

ПАРТИЗАН у трећем и четвртом колу групе Б Лиге конференција очекују дуели са белгијским Гентом, који ће искристалисати борбу за прво место, али и у великој мери одредити судбину борбе Србије и Белгије за 12. место УЕФА ранг-листе. Уколико Партизан добије обе утакмице против директног конкурента, не само да ће избећи шеснаестину финала овог такмичења (победник иде директно у осмину финала) већ ће Белгијанци само теоретски моћи да прескоче Србију и гурну је на крају сезоне испод 15. места.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)