БЕГЕЈ РАЂА ШАМПИОНЕ: Град се поноси великанима, од Бранислава Симића до Маје Огњеновић

Богољуб Грујић

19. 09. 2021. у 18:21

НЕКА чудна, обичним речима тешко објашњива ружа ветрова са Бегеја око Карађорђевог парка, где се налази спортски комлекс, односно ковница бројних успеха, деценијама неприкосновено, својим чинима обасјава величанствену ниску спортских домета момака и девојака рођених и пониклих у Зрењанину.

БЕГЕЈ РАЂА ШАМПИОНЕ: Град се поноси великанима, од Бранислава Симића до Маје Огњеновић

FOTO: Nebojša Paraušić

Типично равничарски град у Банату, са једва 80.000 душа, изнедрио је великане српског олимпизма и сврстао се у ред малобројних на свету који се, у односу на број становника, диче са 24 освојена олимпијска одличја, од којих је седам златних, шест сребрних и 11 бронзаних.

- Чудна је та нека нит, ветар са Бегеја дува и дуваће, а ваљда нас и биста Ференца Кеменија у Алеји заслужних грађана у Карађорђевом парку обавезује - каже сјајни веслач Милорад Станулов, двоструки освајач олимпијских медаља у дубл скулу, сребрне 1980. у Москви и бронзане, четири година касније у Лос Анђелесу.

Најблиставији драгуљ у олимпијској огрлици Зрењанина, који ове године поносно носи ореол Европског града спорта, свакако је ватерполиста Слободан Никић, рођен 25. јануара 1983. године, а освојио је све три олимпијске медаље, злато у Рију 2016. сребро 2004. у Атини и бронзу у Лондону, 2012. године.

- Бобан је један од најтрофејнијих српских спортиста и свакако најтрофејнији у родном граду, освојио је са репрезентацијом све што се може освојити, а када бисте анкетирали стотину Зрењанинаца, не знамо да ли би 10 одсто знало да је рођен и поникао у њиховом граду - углас кажу његове нешто старије колеге ватерполисти и, такође, репрезентативци из Зрењанина, Раде Бербаков и Дуда Дамјановић.

Са два олимпијска одличја диче се рукометаш Момир Рнић, капитен златне генерације у Лос Анђелесу 1984. и бронзани из Сеула 1988. године, данас 86-годишњи рвач Бранислав Симић, златну медаљу освојио је у Токију 1964, а бронзу четири године касније у Мексику.

Најславнија одбојкашка браћа Владимир и Никола Грбић, своје мајсторство позлатили су на ОИ у Сиднеју 2000. године, уз бронзу четири године пре у Атланти, док је легендарни зрењанински боксер Звонимир Вујин две бронзане медаље освојио у Мексику 1968. и у Минхену 1972. године.

И СУДИЈЕ НА ИГРАМА

БРАНИСЛАВ Симић, Војислав Табачки, Дарко Нишавић и Весна Пиперски Цуцић, рвачке судије, рукометни арбитар Зорица Машић, само су нека од имена судија из Зрењанина, који су имали част да учествују на Олимпијским играма.

Бронзом у Токију, феноменална одбојкашка грација Маја Огњеновић заокружила је списак спортиста из Зрењанина, са два олимпијска одличја, а витрину њених олимпијских домета краси и сребро из Рија 2016. године.

Легендарни фудбалски зналац, Бела Палфи, први је освајач олимпијске медаље када су у питању спортисти из Зрењанина, 1948. у Лондону, са репрезентацијом тадашње Југославије освојио је сребро, такође славни фудбалер, Милан Галић 1960. у Риму, освојио је злато, баш као и рукометаш Јовица Елезовић 1984. у Лос Анђелесу.

- Били су некако посебно дирљиви и препуни емоција ти пријеми у чувеном плавом салону Градске куће у нашем Зрењанину, када се слегне еуфорија и прашина успеха на нивоу државе - присећа се златни олимпијац, сада тренер рукометаша Пролетера, Момир Рнић.

ЖАЛ ЗА ИВАНИНИМ ЗЛАТОМ

КАДА је у квалификацијама скочила 7,00 метара и као најбоља ушла у финале скока удаљ, исти онај лагодни ветар са Бегеја као да је носио поруку: "Ево још једног злата за Европски град спорта". Али, једноставно, није се дало и Ивана је у финалу, као четвртопласирана, остала без медаље.

Одбојкашица Јована Бракочевић окитила се сребром у Рију, где је хероина српске атлетике Ивана Шпановић освојила бронзу. "Кошаркашки бог", како су га у ери његових највећих успеха звали навијачи, Дејан Бодирога, освојио је сребрну медаљу на Олимпијским играма у Атланти 1996. године, а рвач Пролетера, Грузијац Зураб Датунашвили у Токију се окитио бронзом и поносно носећи српску тробојку, узвикнуо: "Ово је за Србију!"

- Честитам Зурабу и Маји и поносан сам на све олимпијце из нашег града - поручио је Симо Салапура, градоначелник Зрењанина, некада и сам успешан каратиста и репрезентативац Србије.

БОНУС ВИДЕО - Дочек бронзаног рвача Зураба Датунашвилија уз песму

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)