ВАР НИКОГА НЕ ВАРА: Први пут у историји вечитих дербија судије ће моћи лакше да дишу

Недељко Иљукић

18. 09. 2021. у 22:02

ЈОШ од оног хладног јануара, пред Божић 1947, па све до данас, нагледали су се фудбалски навијачи свега и свачега на вечитом дербију.

ВАР НИКОГА НЕ ВАРА: Први пут у историји вечитих дербија судије ће моћи лакше да дишу

ФОТО: Н. И.

Партизан и Црвена звезда су били спортски украс Југославије, остали су два најкрупнија драгуља у српском фудбалу. Није прошао дерби, а да се дан после њега није до најситнијег детаља анализирао сваки гол, свака шанса, сваки спорни детаљ. Од тезге на пијаци, до кабинета председника државе. Ниједан!

Пред недељни, 165. вечити дерби, Срби могу да одахну. И пре него што нешто буде сумњиво на терену, о томе ће, поред главног арбитра Новака Симовића, да суди и пресуди ВАР технологија, први пут у историји међусобних дуела наших великана. ФСС је ову новотарију коначно увео и у дело спровео пре неколико месеци и данас ће из једне од четири сјајно опремљене собе у Старој Пазови да буде могуће да се испрати или исправи сваки спорни детаљ.

Новаку Симовићу ће од велике користи бити колега Срђан Јовановић, оцењен од стручне јавности као најбољи српски арбитар, који ће бити главни ВАР судија, уз помоћника (АВАР) Уроша Стојковића.

Из категорије прича "шта би било да је било" могу да се извуку неки догађаји и највеће судијске грешке у вечитим дербијима.

Сећа ли се данас ико гола са пола терена Драгана Стојковића Пиксија из 82. дербија 1988, који је поништен због правила, да није било битно да ли играч којем је лопта упућена утиче на игру (а лопта је ишла ка Бори Цветковићу).

Сећа ли се ико Драгана Ћирића, који је себи асистирао руком за гол у Хумској 1 у 107. дербију. Млађе генерације се сигурно сећају новијег доба и грешака на штету Партизана.

Прва иде на душу судије Грујића који је у новембру 2011. изгледа једини на стадиону Звезде у 141. дербију видео да је Немању Рнића лопта у шеснаестерцу погодила у руку, а погодила га је у бутину.

Шта тек рећи о детаљу из 153. дербија, када је лопта пре водећег гола Звезде (Канга) целим обимом прешла гол-аут линију, а грешни судија Срђан Обрадовић остао нем, иако је био арбитар иза Партизановог гола.

Foto: Printskrin

СПОРНО Детаљ са 153. дербија и гол Боаћија

Ипак, и данас се највише прича о признатом голу Звезде у 158. дербију, када је Владимир Стојковић одбранио шут Боаћија, а судија Грујић са помоћницима проценио да је лопта целим обимом прешла гол-линију.

Од вечерас оваквих ствари више неће бити. На делу је - ВАР. И нема лажи и преваре!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)