КРАЈ ЈЕ КАДА МАКСА КАЖЕ: Како је Партизан у Љубљани стигао до титуле у последњем колу шампионата 1976.

Магазин Спорт

24. 07. 2021. у 20:00

ЗВАНИЧНА надокнада времена у фудбалу уведена је у 21. веку, али незванично и на спектакуларан начин то "правило" увео је новосадски арбитар Душан Максимовић 11. јула 1976. на мечу последњег кола фудбалског шампионата Југославије.

КРАЈ ЈЕ КАДА МАКСА КАЖЕ: Како је Партизан у Љубљани стигао до титуле у последњем колу шампионата 1976.

Фото архива ВН

У Љубљани, на старом стадиону "За Бежиградом", играли су Олимпија - Партизан, док су се истовремено на Карабурми састали ОФК Београд и Хајдук.

Црно-бели и "били" имали су уочи последњег кола по 48 бодова, Сплићани много бољу гол-разлику. Ни ОФК Београду ни Олимпији бодови нису били потребни.

И данас старији љубитељи фудбала памте драму тог недељног поподнева, коју је путем радио-таласа пратила цела Југославија. ОФК Београд је повео, Хајдук изједначио, на Карабурми се завршило 1:1...У Љубљани 0:0. Цео Хајдук је на Карабурми био око једног транзистора, ишчекујући крај у Словенији. Али, краја нема. Минут, два, три, четири, пет...Душан Максимовић једини зна колико има до краја. Тада није постојала инфо-табла која обавештава јавност и публику колико се још игра, као данас. Екипа Томе Калоперовића је у већем делу немоћна да науди врло мотивисаним "змајчекима".

У деведесет и неком минуту голман Партизана Иванчевић извео је аут скоро на центру, Ненад Стојковић покушао је да убаци лопту "у бунар" ка шеснаестерцу,али је закачио бусен и та лопта је на чудан начин стигла до 16 метара где је изронио Ненад Бјековић и послао је у мрежу иза Далановића. Максимовић показује на центар, тог момента сви навијачи Партизана прескачу ограде и улећу на терен, јер су црно-бели после 11 година шампиони!

Тајна Максимовићеве надокнаде никада није до краја откривена. Разлика у времену настала је већ на почетку, јер је у Љубљани уручивана слика капитену Олимпије Вилију Амершеку. У полувремену су играчи касније изашли, а меч је био често прекидан због одуговлачења и искључења центарфора домаћих Јуришића.

Штампа у западном делу Југославије грмела је да је титула Партизана нерегуларна, у источном и централном делу се славило. Обавештени извори тврдили су да је Хајдук издашно "ушао" у новчанике играча Олимпије. Доказ за то су одбране Далановића, рођеног Боранина, који је чак био кум Илије Завишића, десног крила Партизана!

То је била сезона у којој је иначе нови шампион изгубио два велика дербија на ЈНА - од Звезде 4:1 и од Хајдука чак 6:1!

ЧЕКАО, ПА ПРЕКИНУО

МАКСИМОВИЋ је на СП 1978. у Аргентини судио меч Немачка Италија (0:0), а био је помоћник у сусретима Аустрија - Шведска (1:0) и Перу - Иран (4:1). Запамћен је и по прекиду меча некадашњег Интертото купа у Новом Саду Војводина - Макаби Тел Авив. Код резултата 0:0 досудио је слободан ударац за домаће, али Израелци нису хтели да стану на прописану раздаљину. Један играч је добио жути,а одмах затим и црвени картон. Није хтео да напусти терен, па је Максимовић сачекао прописано време и потом прекинуо меч. Тек када су видели да се не шали, гости су га молили да наставе, али Максимовић је већ напустио терен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)