НЕЋЕ БИТИ ТОЛЕРАНЦИЈЕ НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА: "Нисмо адреса за политичке поруке"

Novosti online

23. 07. 2021. у 19:54

ОРГАНИЗАТОРИ Олимпијских игара послали су учесницима јасну поруку!

НЕЋЕ БИТИ ТОЛЕРАНЦИЈЕ НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА: Нисмо адреса за политичке поруке

FOTO: AP/Tanjug

Prethodnu godinu u svetu sporta u velikoj meri obeležili su protesti u vezi sa društvenim pitanjima na sportskim borilištima, a Međunarodni olimpijski komitet trudi se da obeshrabri takmičare da to rade tokom Igara u Tokiju.

- Olimpijski podijum ne pripada nikome. Ako imate toliko sreće da se na njemu nađete, onda treba da uživate u svakom trenutku na njemu i da upijate taj momenat. Taj trenutak je vaš do kraja života, ali ne i podijum. Mi nismo nikakva vlada, niti sa njima sarađujemo, mi nismo adresa za političke poruke, izjavila je podredsednica MOK Anita Defranc.

Stavka 50.2 Olimpijskog pravilnika već dugo zabranjuje „bilo kakvu vrstu demonstracije propagande u olimpijskom prostoru, bila ona politička, religiozna ili rasna“.

U četvrtka je više od 150 aktuelnih i bivših sportista potpisalo pismo namenjeno Komitetu, u kojem se traži da se ne kažnjavaju sporisti koji će imati društveno angažovane poruke tokom Igara. 

Među sportistima našli su se Tomi Smit i Džon Karlos, koji su na OI 1968. svojom pesnicom podignutom u vazduh postali simbol pogreta za građanska prava.

(Спорт клуб) 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)