ИНТЕРВЈУ Божидар Маљковић: Цео тим у Токију гинуће за Србију!

Недељко Иљукић

18. 07. 2021. у 12:00

ЗА све у животу постоји први пут. Па и за 32. Летње олимпијске игре које ће се од 23. јула до 8. августа одржати у Токију. Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић предводи велику делегацију у којој је 86 спортиста.

ИНТЕРВЈУ Божидар Маљковић: Цео тим у Токију гинуће за Србију!

Фото архива ВН

У предвечерје највећег планетарног спортског догађаја кога је вирус корона такође спортски, маркетиншки и на сваки други начин осакатио, Божидар Маљковић, како и доликује некадашњем тренеру многих кошаркашких шампиона, направио је најаву која може само да мотивише.

* Тек неколико дана дели нас од почетка Игара у Токију. У каквој су форми и у каквом расположењу наши такмичари?

- Знамо да су због пандемије вируса корона многа такмичења отказана протекле и ове године. То је сигурно оставило трага на форму спортиста. А онда опет, у кратком раздобљу, неки су имали и превише такмичења како би пробали да све надокнаде. Узмимо за пример женску кошаркашку репрезентацију Србије коју предводи Марина (ћерка председника нашег ОКС). У размаку од само месец дана, треба темпирати форму за два велика такмичења, Европско првенство и Олимпијске игре. Срећом, на Европском првенству све је ишло по плану, надам се да ће тако бити и на Олимпијским играма. Уосталом, како буде било свим тимовима, тако ће и нама, не желимо да унапред правимо алиби.

* Ситуација са вирусом корона је већ показала све могуће препреке у случају веслача и кошаркашице, брачног пара Васић. Да ли је ОКС спреман да се суочи са оваквим изазовима и шта ће конкретно да се уради у евентуалним сличним случајевима?

- Увек то напомињем, па ћу и овога пута. ОКС је први препознао надолазећу опасност у виду вируса ковида 19. Организовали смо 4. марта 2020. године у просторијама нашег комитета састанак на предлог председника Здравствене комисије ОКС проф. др Драгана Радовановића, на којем су присуствовали и директорка "Батута" Верица Јовановић и њена тадашња заменица, данас министарка, госпођа Кисић Тепавчевић. Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах ми је лично послао писмо у којем је изразио дивљење за начин на који се Олимпијски комитет Србије ухватио укоштац са вирусом. Један смо првих националних олимпијских комитета који је спровео системску вакцинацију својих спортиста у сарадњи са Владом Републике Србије и Министарством омладине и спорта. Организовали смо предавања за спортисте и едуковали их, направили смо посебан протокол за оне који су прележали ковид, наша Здравствена комисија брине о сваком аспекту. Уколико се нешто такво понови, спремни смо да реагујемо, као што смо реаговали и када је био у питању Милош Васић. Морам овом приликом да изразим дубоку захвалност Александри Ковач, врсном дипломати, амбасадорки Србије у Јапану. Она је, уз помоћ Владе Србије, пружила сву могућу подршку у ситуацији која се десила веслачу Васићу. Када су такви људи уз нас, осећамо се сви много сигурније. Због свега овога је Токио наш велики изазов, али и наша спортска нада.

* Колико ће ригорозне мере и ковид протоколи да додатно отежају свакодневну рутину на лицу места у Токију, од припрема и такмичења спортиста, до активности осталих чланова наше експедиције?

- Мере ће заиста бити веома стриктне, и ми се искрено надамо да су ово последње Олимпијске игре које ће бити одржане у оваквом формату. Само ћемо генерални секретар Ђорђе Вишацки и ја моћи да уђемо у село и да поздравимо спортисте. Нико други од званичника. То довољно говори о свему. Али, увек ћемо бити на услузи нашим спортистима и дати све од себе да се осећају сигурно на Олимпијским играма. Морамо помоћи и Наташи Јанковић која ће на овим играма обављати дужност шефа мисије у одсуству Дамира Штајнера. Жао нам је што Дамир, који се опоравља после саобраћајне несреће, неће бити са нама, али је Наташа изузетан професионалац и немам сумњу да ће наша мисија функционисати одлично.

* Имате ли међу појединачним спортистима или нашим екипама свог фаворита?

- Сви спортисти који путују у Токио су моји фаворити. Они су оно најбоље што ова земља има и увек са поносом истичем да су они једна врста националних хероја. Олимпијски тим Србије у Токију наступа као јединствени ТИМ.

* Постоји ли олимпијски спорт који можда до сада још нисте уживо видели, а имате жељу да у Токију присуствујете неком од таквих догађаја?

- Голф, дефинитивно. Рекреативно се бавим голфом и волео бих да видим како изгледа такмичење на Олимпијским играма.

Фото Милош Вукадиновић

* Колико су незахвалне прогнозе у овом тренутку о потенцијалном броју освојених медаља и да ли сте се икада бавили оваквим прогнозама?

- Никада се нисам бавио прогнозама. Радио сам као тренер у седам земаља, играо финала Евролиге, између осталог преко 30 финала разних такмичења, али се прогнозама никада нисам бавио. Сигуран сам да ће сви спортисти који крену пут Токија дати све од себе да направе резултат и да представљају достојно нашу прелепу Србију.

* Да ли се, због ситуације са кошаркашицом Соњом Васић, зна ко ће уз Филипа Филиповића носити заставу Србије на церемонији свечаног отварања Игара?

- Као што знате, предлог о носиоцу заставе дају садашњи и бивши олимпијци као чланови Спортске комисије ОКС. Уколико за тиме буде постојала потреба, а ја се надам да неће, они ће бити ти који ће изнети свој предлог.

ПРВИ ПУТ ВИШЕ ДЕВОЈАКА

СРБИЈУ ће, откада је независна држава, на Олимпијским играма представљати најмањи број спортиста. У Пекингу 2008. године је било 91, 2012. у Лондону 116, 2016. у Рио де Жанеиру 103, а сада у Токио путује 86 наших спортиста. Посебан куриозитет је да ће први пут у историји нашег олимпизма да се под заставом Србије бори више девојака (44) него момака (42).

ЖАЛ ЗБОГ КОШАРКАША

* Нажалост, на Игре не иде мушка кошаркашка репрезентација, чиме би наша делегација бројала близу 100 чланова. Како коментаришете њихов неуспех на квалификационом турниру у Београду?

- Могу само да кажем да нам је свима изузетно жао што са нама у Токију неће бити наши кошаркаши.

ЗАДОВОЉНИ СМО ДРЖАВНОМ ПОМОЋИ

* Министарство омладине и спорта и држава Србија су најавили посебне награде за освајаче медаља. Како коментаришете ту одлуку и да ли би можда спортски било праведно да се на неки начин награђују и они који остваре пласман од 4. до, на пример, 8. места?

- Морамо се сложити да је фантастично што држава препознаје врхунске спортске резултате и шта они значе за ову земљу. Национална признања и награде које добијају наши спортисти су сјајни чак и у односу на неке богатије земље. Можемо бити задовољни начином на који су државне институције препознале успехе наших спортиста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)