ЗА НОВИ ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ: У Требињу пројекат "Ребрендирање установа културе Западног Балкана"

Д. ЦУРАЋ

17. 05. 2021. у 11:23

У ТРЕБИЊУ је представљен почетак пројекта "Ребрендирање установа културе Западног Балкана", чији је носилац та установа, а који има за циљ модернизовану презентацију културних институција Западног Балкана.

ЗА НОВИ ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ: У Требињу пројекат Ребрендирање установа културе Западног Балкана

Фото Д. Цураћ

Културни центар Требиње прва је установа из Републике Српске која је носилац пројекта које додељује "Креативна Европа".

- Размишљајући на начин да су установе културе у Републици Српској, БиХ и региону дошле до једног нивоа развијености и да могу да праве добре производе, манифестације, догађаје, које могу регионално да буду занимљиве, приметили смо да немамо развијене савремене системе комуникације због чега практично остајемо невидљиви за ширу публику. Наш циљ је да то унапредимо и управо због тога смо креирали пројекат "Ребрендирање установа културе Западног Балкана" - рекао је Миљан Вуковић, директор Културног центра Требиње.

КЦ Требиње је носилац пројекта, а партнери су Музеј савремене уметности РС, Удружење ИНК Нови Сад, Уметничка колонија Даниловград, Музеј европске цивилизације и медитирана Марсељ, Институт за културне политике Беч и Факултет драмских уметности Београд.

- Рад на овом пројекту је веома сложен, као што је сложен и појам дизајна, када је у питању и појављивање установа у неком јавном простору. Имамо и сегменте који се баве едукацијом младих, запослених у установама културе, али и свега онога што можемо заједнички да направимо и учинимо један велики помак када је култура ових простора у питању - истакла је Сарита Вујковић, директор Музеја савремених уметности РС.

ТРЕБИЊЕ, ГРАД КУЛТУРЕ

ПРОЈЕКАТ вредан око 466.000 евра финансира ЕУ кроз програм "Креативна Европа", а трајаће 40 месеци. Слађана Скочајић, начелник Одељења за културу, породицу, спорт и образовање је истакла да ће овај пројекат ЈУ Културни центар увести у друштво великана у региону који ће трајно отворити још једна врата за развој културе града Требиња.

Прва активност је у току, а ради се о одабиру осам дизајнера који ће радити на пројекту ребрендирања.

- Позивам све младе дизајнере, а нарочито наше придружене партнере. Град Требиње попут Бањалуке поседује Ликовну академију и управо је то наша циљна група, да се наши студенти пријаве, стекну нова знања, унапреде свој квалитет, односно да добију јединствено искуство креирања визуелног идентитета комуникација институција културе - нагласио је Младен Бањац, кустос Музеја савремене уметности РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)