НА НАСТАВИ ЈЕДАН ЂАК: Све више празних основних школа у Семберији и на Мајевици

Б. МИЛОШЕВИЋ

17. 05. 2021. у 05:00

ИЗ године у годину, школске учионице широм Републике Српске све су празније и све је више празних клупа у које нема ко да седне.

НА НАСТАВИ ЈЕДАН ЂАК: Све више празних основних школа у Семберији и на Мајевици

Фото Б. Милошевић

Доста је подручних школа, где учионицу не могу да напуне ни четири-пет комбинованих одељења.

У школској 2020/21. у Српској је уписано 250 првачића мање у односу на претходну годину, а у чак 92 подручна одељења основних школа није уписан ниједан првачић!

Демографи истичу два основна разлога за овакву ситуацију - смањен наталитет и рурални егзодус, односно исељавање са сеоских подручја и концентрација у неколико градских центара у Српској.

Тај тренд је присутан и у урбаној Семберији, а планинска, пасивнија места су посебна прича.

БИЛО И СЕДАМ ПУТА ВИШЕ УЧЕНИКА

ЛИСТАЈУЋИ школске летописе Здравко Тошић је дошао до занимљивих података, да је школа у Корају отворена давне 1882. године, а да је у школској 1967/68. години ту било 860 ђака, седам пута више него данас.

У лопарској општини, гастарбајтерске куће годинама су затворене, па Мајевичани у шали кажу да њихова села имају дупло више купатила него становника.

У подручној школи "Доситеј Обрадовић" из Кораја, у Милином Селу, у школи су једна учитељица и само један ђак. Немања Марковић, ученик трећег разреда, и његова учитељица Мира Грујић у празној учионици.

- У Мртвици имамо три ученика, у Бобетином Брду и Пушковцу по 10, у Миросавцима девет, и Кореташима пет ученика, дакле у шест подручних школа, укупно 38 ђака - набраја и сабира Здравко Тошић, директор Основне школе "Доситеј Обрадовић" у Корају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)