НАСИЛНИКУ ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА: Потврђена казна Слободану Марковићу из Бањалуке за брутално премлаћивање Биљане Кесеровић

О. МАТАВУЉ

14. 05. 2021. у 17:43

ВРХОВНИ суд Републике Српске потврдио је пресуду Слободану Марковићу (61) из Бањалуке и осудио га на три године затвора због бруталног премлаћивања суграђанке Биљане Кесеровић (56) децембра 2016. године.

НАСИЛНИКУ ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА: Потврђена казна Слободану Марковићу из Бањалуке за брутално премлаћивање Биљане Кесеровић

Привођење Слободана Марковића / Фото О. Матавуљ

- Жалбе тужилаштва и одбране су одбијене као неосноване и у потпуности је потврђена пресуда Окружног суда у Бањалуци - рекла је секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Поступак против Марковића покренут је 2017. године и у два наврата је осуђиван на пет година затвора због покушаја убиства Кесеровићеве. Међутим, те пресуде је укинуо Врховни суд РС, да би након другог понављања поступка дошло до преквалификације оптужнице. Уместо за покушај убиства, Марковић је оглашен кривим за наношење тешких телесних повреда и осуђен на блажу казну од три године затвора. То је коначно потврдио Врховни суд и пресуда је правоснажна.

Злочин се одиграо 5. децембра 2016. године у подземној гаражи зграде у Улици Светозара Марковића у Бањалуци, у којој Кесеровићева живи. У пресуди се наводило да је Марковић детаљно испланирао напад и припремио средства за његово извршење. Под точак жртвиног "пежоа 3008" подметнуо је цепаницу, како би је онемогућио да се испаркира. Видевши да јој нешто блокира точкове, Кесеровићева је изашла из возила и сагнула се да помери цепаницу и тада је Марковић насрнуо на њу. Дрвеном палицом, која је била омотана најлоном, ударио је у главу.

Био је маскиран хируршком маском, а на себи је носио зелени комбинезон, качкет и хируршке рукавице. Жртва је од ударца пала, а он је наставио да је млати по телу, а чак јој је ударао и главом о асфлат. Два пута је покушао је да је угура у аутомобил у чему није успео, јер му је жртва пружила жесток отпор. Потом је покушао да је угуши комадом платна, који је она некако успела да склони са уста и почне да дозива помоћ.

Њено запомагање је чуо Немања Чигојевић. Видевши нападача како седи на жртви и млати је, викнуо је: "Шта то радиш човече". Марковић се уплашио и кренуо да бежи из гараже. На улици га је сустигао бањалучки адвокат Дарко Кременовић који је уз помоћ Чигојевића успео да га савлада и задржи до доласка полиције.

Иначе, Марковић је некадашњи директор Агенције за развој средњих и малих предузећа РС. Одређено време је провео у притвору, али се одлуком Врховног суда РС бранио са слободе.

КЛИЈЕНТУ НАНЕТА НЕПРАВДА?

БРАНИЛАЦ оптуженог, адвокат Миљкан Пуцар, у жалбама је наводио да је према његовом клијенту нанета неправда. Жалио се на битне повреде поступка, вештачење жртвиних повреда... За одбрану је најспорнија била почетна квалификација кривичног дела, коју су напослетку и "оборили".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)