ЈЕДНА УЧИТЕЉИЦА И ЈЕДАН ЂАК: Све више празних подручних школа у Семберији и Мајевици

Б.Милошевић

14. 05. 2021. у 11:44

ИЗ ГОДИНЕ у годину,школске учионице широм Републике Српске,све су празније,и све је више празних клупа у које нема ко да седне.

ЈЕДНА УЧИТЕЉИЦА И ЈЕДАН ЂАК: Све више празних подручних школа у Семберији и Мајевици

Privatna arhiva

Доста је подручних школа, где учионицу не могу да напуне ни по четири,пет комбинованих оделења.

У школској 2020/21 у Српској је уписано 250 првачића мање у односу на претходну годину, а,чак у 92 подручна оделења основних школа, није уписан ни један првачић!

Демографи истичу два основна разлога за овакву ситуацију-смањен ниво рађања, и рурални егзодус,односно исељавање са руралних подручја и концентрација у неколико градских центара у РС.

Тај тренд је присутан и у урбаној Семберији,а планинска,пасивнија места су посебна прича.У Лопарској општини,гастарбајтерске куће годинама су затворене,па мајевичани у шали кажу,да њихова села имају дупло више купатила него становника.

У подручној школи ,,Доситеј Обрадовић,, из Кораја, у Милином Селу,једна учитељица и један ђак.Немања Марковић, ученик трећег разреда и његова учитељица Мира Грујић у празној учионици.

-У Мртвици имамо три ученика,у Бобетином брду и Пушковцу по десет,у Миросавцима девет, и Кореташима пет ученика-у шест подручних школа, укупно 38 ђака,набраја и сабира Здравко Тошић,директор Основне школе ,,Доситеј Обрадовић,, у Корају.

Листајући школске летописе,дошао сам до занимљивих података,да је школа у Корају отворена давне 1882 године,а да је у школској 1967/ 68 години,основну школу похађало 860 ђака,седам пута више него данас,каже Тошић...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

tacka

14.05.2021. 16:09

Prvo treba uvesti da nastavnici treba da zive na teritoriji koju obuhvata njihova Osnovna Skola. Znaci nema ucitelja, nastavnika i profesora, sekretar, psiholog, pedagog iz Bijeljina, Brckog... u Loparama. Nego zivi tu gde radis. Em sto ce njihova djeca pohadjati skolu gdje rade, em ce novac-plate trositi tamo gdje zaradjuju... Tako bi uveo i za sve drzavne sluzbenike, od policije, opstine, sudova, posta, zdravstveno-socijalnog...