НАРОДНА СКУПШТИНА РС УСВОЈИЛА ЗАКЉУЧКЕ: Високи представник не може бити надређени Српској

С. М.

11. 05. 2021. у 21:11

НАРОДНА скупштина Републике Српске одбацује захтев високог представника у БиХ и даје подршку одлукама које је донео Одбор за обележавање 25 година постојања и рада Народне скупштине.

НАРОДНА СКУПШТИНА РС УСВОЈИЛА ЗАКЉУЧКЕ: Високи представник не може бити надређени Српској

Фото: Новости

дејтонскиОво се наводи у Закључцима који су усагласили посланици владајућих и опозиционих странака и који су усвојени у НСРС.

Ове закључке усагласили су сви посланички клубови, али их нису потписали опозивиони ПДП и СДС. О предложеним закључцима није било посланичке расправе.

Ови закључци односе се на писмо високог представника од 27. јануара 2021. године упућено председнику Народне скупштине и клубовима посланика, а у којем је затражено поништавање повеља додељених одређеним лицима.

У закључцима се наводи да је функција високог представника у БиХ уведена Анексом 10. Дејтонског споразума, који је потписала и Република Српска, те да високи представник не може ни у којем случају бити надређен Српској.

Народна скупштина Српске, према предлогу закључака, одбацује "бонска овлаштења" високог представника.

У закључцима се констатује да је високи представник изашао из правног оквира свог деловања, који је утврђен Анексом 10. Дејтонског споразума, јер је незаконито, противуставно и без ограничења присвојио законодавна, извршна и судска овлаштења, кршећи основна људска права и међународне инструменте за њихову заштиту користећи "бонска овлаштења".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)