МИНИМАЛАЦ ИДЕ НА 600 МАРАКА? Какав ће бити исход преговора Владе, синдикалаца и послодаваца о примањима радника

С. МИШЉЕНОВИЋ

12. 05. 2021. у 08:12

ОВЕ године доћи ће до повећања плата радника у Републици Српској, а прво ће се променити износ најниже зараде која је сада 520 марака, а очекујемо да иде на 600 КМ, што је раст за око 15 одсто.

МИНИМАЛАЦ ИДЕ НА 600 МАРАКА? Какав ће бити исход преговора Владе, синдикалаца и послодаваца о примањима радника

Фото Новости

Повећање законски минималне зараде очекује се у наредна два месеца, каже за "Новости" Ранка Мишић, председница Савеза синдиката РС, и додаје да ће преговори са Владом и послодавцима донети више новца у кућним буџетима радника РС.

- Најнижу плату до 520 марака у РС сада прима више од 41.000 радника од укупно 274.000 запослених. Плату од 600 марака прима 92.000 радника, што је трећина свих запослених у Српској. Влада мора бити свесна да се увећањем минималца "гурају" и остале плате - наводи Мишићева.

Она каже да су у преговорима са Владом и послодавцима изашли са предлогом да дође до повећања плате свим радницима у РС, а не само минималне плате.

- Ту смо предложили три нивоа повећања плата. Једно је повећање плата за све буџетске кориснике, друго је повећање најниже плате и трећи предлог је повећање неопорезивог дела плате са 500 на 1.000 марака - набраја Мишићева.

Она каже да када се говори о бројкама за колико ће доћи до повећања, то ће зависти од предлога који ће бити усвојени.

- Раднику морамо обезбедити да има најнижу плату од бар 600 марака. Влада мора стати на страну оних који су најслабије плаћени и да се смањи распон између најниже и просечне плате - каже Мишићева.

У КОРПИ ДВЕ ПЛАТЕ

СИНДИКАЛНА месечна потрошачка корпа у РС за четворочлану породицу износи 1.920 марака. Просечна плата у марту је износила је 978 КМ, што значи да су потребне две плате за синдикалну корпу или четири минималне! Само за храну четворочланој породици је месечно потребно око 740 КМ, што је за 220 мање од минималне зараде!

СТАВ Ранка Мишић, Фото Глас Српске

Она додаје да послодавци и Влада морају бити свесни да, уколико се не повећају плате у РС, следи егзодус радника јер нико неће да ради по цели дан за 520 марака.

- Завршиће се и епидемија вируса корона и отвориће се границе. Уколико РС не подигне плате радницима,. прети нам велики одлив радне снаге. Послодавци морају схватити да немају других радника него домаћу радну снагу. Па, неће нико долазити са Запада да ради у РС за 300 евра. Послодавац мора платити радника - поручује Мишићева.

ПРЕГОВОРИ Састанак Владе и синдикалаца, Фото Влада РС

Саша Тривић, председник Уније удружења послодаваца РС, каже да није реално очекивати да ове године минималац достигне 600 КМ.

- Ми никад и не кажемо да неко треба да добије најнижу плату од 600 КМ, али да се све плате повећавају преко најниже плате - то није у реду - казао је Тривић.

Напомиње да најнижа плата у Српској чини 55 одсто од просечне плате, што је, истиче, међу већим износима у Европи. Што се тиче подизања неопорезивог дела плата на 1.000 КМ, Тривић каже да преговори с Владом РС још трају.

- Сматрамо да би било добро да тај износ буде 1.000 марака - закључио је Тривић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)