НИШТА ОД НАТО ВЕЖБЕ: Додик - Поносан сам што ће српска војска доћи на Мањачу!

С. М.

11. 05. 2021. у 14:51

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да на Мањачи неће бити одржана војна вежба Оружаних снага БиХ и НАТО, него симултана вежба са снагама САД.

НИШТА ОД НАТО ВЕЖБЕ: Додик - Поносан сам што ће српска војска доћи на Мањачу!

Фото: илустрација

- То је било потребно како бисмо имали исту вежбу Оружаних снага БиХ и Војске Србије. Поносан сам што ће српска војска доћи на Мањачу - рекао је Додик у Народној скупштини Републике Српске у расправи о о иницијативи за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим решењима за БиХ.

Он је истакао да је поносан што је одбацио могућност да буде одржана вежба у којој би учествовали НАТО авиони.

- Поносан сам на чињеницу да неће изнад нас летјети Ф-10 авиони који је требало да бацају бомбе са осиромашеним уранијумом. Нисам дозволио да се тако нешто деси и у Гламочу - додао је Додик.

Вежба "Брзи одговор 21" заједнички је догађај Оружаних снага БиХ и Америке, а реализоваће се од 17. маја до 2. јуна на полигонима за обуку Оружаних снага БиХ Мањача и Гламоч, те на локацији касарне и аеродрома "Дубраве" код Тузле.

Оружане снаге БиХ ће на вежби учествовати са око 500 припадника из састава Батаљонске групе лаке пешадије – декларисане јединице по НАТО-овом Концепту оперативних способности, док ће америчке Оружане снаге учествовати са копненим и ваздушним компонентама са више од 700 припадника.

- "Брзи одговор 21" није НАТО вежба већ вежба Оружаних снага БиХ са војском САД - рекао је министар одбране у Савету министара Сифет Поџић данас на конференцији за новинаре на Мањачи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)