НИЧЕ НОВО ЕТНО-СЕЛО: На Мотајици у србачком селу Ножичко у плану туристичка дестинација

О. НИКИЧЕВИЋ

11. 05. 2021. у 07:13

КАДА је пре 17 година бањалучка фирма "МБ Импекс" узела на концесију 45 хектара пољопривредног државног земљишта у србачком селу Ножичко, најављено је подизање воћарских засада, а та вест обрадовала је мештане овог краја који су видели шансу за запошљавање на сезонским пословима.

НИЧЕ НОВО ЕТНО-СЕЛО: На Мотајици у србачком селу Ножичко у плану туристичка дестинација

Фото Приватна архива

- У старту сам засадио крушку виљамовку на 13 хектара, а након тога воћњак сам ширио садњом јабуке, дуње, кајсије и шљиве на 32 хектара - прича власник и директор "МБ Импекса", Милан Балаћ и додаје да на тој локацији годишње произведе око 500 тона свежег воћа одличног квалитета што представља гаранцију да ће квалитет имати и воћне ракије.

Воћњак је у почетку био затвореног типа, касније су почели да долазе пријатељи и пословни људи, који су се дивили лепотама овог краја, што је власника подстакло да почне стварати додатне садржаје за долазак већег броја посетилаца који воле природу.

ПОДРШКА Балаћ и Михољчић, Фото Приватна архива

- Тако је рођена идеја о отварању етно-села коме сам дао назив "Круг љубави", у коме сам већ подигао осам бунгалова са 24 лежаја, све од природног материјала и у старинском стилу, салон за ручавање, терене за кошарку, одбојку и мали фудбал, поставио столове за билијар и стони тенис, уредио бициклистичку стазу, саградио базен на отвореном и друге садржаје - каже Балаћ.

УГОВОР О КОНЦЕСИЈИ

ОДМАХ после рата, 1996, у Бањалуци сам основао фирму за производњу воћних ракија за што ми је недостајала сировинска база. Пријавио сам се на јавни оглас за доделу пољопривредног земљишта који је расписало ресорно министарство у Влади РС, понудио сам најбоље услове и постао концесионар на 45 хектара, почев од 2004, каже Милан Балаћ.

Он додаје да се за госте припремају специјалитети на ражњу, јела испод сача, пасуљ из земљаног лонца, роштиљ и други специјалитети домаће кухиње.

Балаћ каже да неће стати на овом нивоу туристичке понуде и већ размишља, да након пандемије, започне маркетинг за довођење гостију из иностранства, јер за то постоје услови, а један од њих је близина аеродрома у Маховљанима који је удаљен само тридесетак километара.

ПОНУДА Сала за пословне састанке, Фото Приватна архива

Ових дана, власника фирме у етно-селу у Ножичком посетили су начелник Одељења за привреду Србац Марко Михољчић и директорка Туристичке организације Србац Радислава Шушчевић, који су дали пуну подршку идеји о проширењу капацитета.

- Нова туристичка дестинација у Ножичком прошириће лепезу туристичке понуде Српца, а "Круг љубави" постаће препознатљиво место не само у овој регији, већ и шире - каже Шушчевићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)