ПАКЛЕНИ ПЛАН МУСЛИМАНА: Бошњаци би "Комшића" и у Српској

С. МИШЉЕНОВИЋ

08. 05. 2021. у 08:33

НАЈАВА политичких странака са седиштем у Сарајеву, да ће формирати трећи блок на изборима у Српској и да желе свога кандидата за српског члана Председништва БиХ, нова је подвала бошњачке политике како би покушали доћи до новог "Комшића", али овај пут у Српској.

ПАКЛЕНИ ПЛАН МУСЛИМАНА: Бошњаци би Комшића и у Српској

Фото "Новости"

Циљ сарајевске политике је да бошњачким гласовима изаберу подобног Србина и тако насамаре српски народ у РС, као што је урађено са Хрватима у ФБиХ где су им Бошњаци изабрали хрватског члана Председништва Жељка Комшића, кажу саговорници "Новости".

У САРАЈЕВСКОМ БЛОКУ И НВО

ИЗ СДП су поручили да рачунају на странке које не доводе у питање Устав, границе и државу БиХ, а поред СДП, то су СДА, ДФ, СБиХ, Платформа за прогрес, Наша странка, Независни блок, Народ и правда и Хрватска странка, као и на четири невладине организације и неколико интелектуалаца који су спремни да подрже такав пројекат.

Оно што је занимљиво у иницијативи која долази из Сарајева је да је покретач те приче грађанска опција СДП, а подршку је одмах добила и од пробосанске СДА. Ипак, како додају наши саговорници, покушај СДП, СДА, ДФ и других опција из Сарајева неће проћи у РС.

Радован Ковачевић, портпарол СНСД, каже да сарајевске странке слободно истакну кандидата за српског члана ПБиХ.

- Сва политика тих странака из Сарајава је да се Бањалука не пита ништа и да Републике Српске нема - истиче Ковачевић.

СТАВ Ненад Стевандић, Фото "Новости"

Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у ПБиХ, каже да увек постоји симбиоза сарајевске грађанске оријантације и пробосанког блока кад је у питању наступ против Српске.

- Све сарајевске странке, биле пробосанске или грађанске, стају у исту колону када је у питању политички напад на РС. Ту нема разлика. "Пројекат Комшић" дефинитивно се сели у РС. Али, очекујем да политичка свест наших грађана буде довољно јака на предстојећим изборима - истиче Стевандић.

ЦИЉАЈУ 60.000 ГЛАСОВА

НЕРМИН Никшић, председндик СДП, каже да је важно да тај политички блок за наступ на изборима у РС буде вишенационалан и да мора имати кандидата за српског члана ПБиХ. Члан Председништва СДП из РС Војин Мијатовић, изјавио је да је евидентно да СДП и СДА, уз остале партије који подржавају Устав и суверенитет БиХ, освајају око 60.000 гласова у РС.

Миладин Станић, шеф Клуба СДС у НС РС, каже да је избор српског члана ПБиХ пусти сан странака из Федерације.

- Српска има своју тежину. Ништа не значи број гласова о којем причају из Сарајева. Изборна година долази и Бошњацима треба нека пробосанска иницијатива око које се покушавају окупити зарад јефтиних политичких поена - сматра Станић.

Драго Вуковић, политички аналитичар, каже да уместо сарадње и међусобног разумевања, из Сарајева стижу запаљиви политички процеси.

- Бошњачка политичка елитa је заробљена фрустрацијама из прошлости и највећи непријатељ је било какве будућности БиХ. Не видим никаквих помака у тој политици нити нових лидера, који могу да разумеју важност добрих односа три народа и два ентитета као јединог критеријума за какву такву одрживост БиХ. Вероватно су то политичке приче за једнократну употребу, јер не треба заборавити да су избори веома близу и да је ово увод у политичку кампању за изборе идуће године - поручује Вуковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (1)

ОБОЛЕЛИ ВИЛИС У СВАЂИ СА ОБОЖАВАОЦИМА: Тема је његов популарни филм - гледаоци му НЕ дају за право (ВИДЕО)