ИДЕАЛНА И ХРАНА И ЛЕК: Производња јапанских препелица и препеличјих јаја из Велике Обарске код Бијељине

Б. МИЛОШЕВИЋ

08. 05. 2021. у 18:16

МИЛАН Микић (71) из Велике Обарске код Бијељине, власник је највеће фарме за узгој јапанске препелице и производњу препеличјих јаја у БиХ.

ИДЕАЛНА И ХРАНА И ЛЕК: Производња јапанских препелица и препеличјих јаја из Велике Обарске код Бијељине

Фото Б. Милошевић

У години пандемије вируса корона, јаја препелице су изузетно тражена, јер су идеална храна за јачање имунитета, поправљање крвне слике и лечење астме, бронхитиса, зачепљености крвних судова, високог крвног притиска, дијабетеса...

Фото Б. Милошевић

Милан, његов син Бранко и снаха Бранкица, дневно из препеличјих гнезда, прикупе и припреме за продају и по 2.500 јаја.

- Са узгојем јапанске препелице смо почели пре 12 година,прича Милан, и годишње из матичног јата излежемо и до 20.000 јединки. Пласман је обезбеђен, и покривамо ланце маркета од Сарајева, Бањалуке до Сплита. Заокружили смо производни процес, па поред производње препелица и јаја, припремамо и храну за препелице по властитој рецептури.

ВИСОК СТЕПЕН ХРАНЉИВОСТИ

МОДЕРНА медицина потврђује лековитост препеличијих јаја, и ово је једина терапија коју је дозвољено спроводити и када се,по препоруци лекара, узимају и неки други лекови.

По својој храњивости, једно јаје препелице мења пет јаја домаће кокошке, и садрже пет пута више фосфора, осам пута више гвожђа и шест пута више витамина Б1 од кокошијих јаја.

Фото Б. Милошевић

Нажалост, без обзира на то што је у питању производња здраве хране, не наилазимо на разумевање и подршку ни локалних ни републичких власти, и ускраћени смо за било какве субвенције и подстицај производње. Много више људи би могло да се укључи у ову производњу, јер се ради о изузетно отпорној и прилагодљивој птици. То је показала и чернобиљска катастрофа, када су у кругу од 50 километара, опстале само јапанске препелице. Чињеница, да се месо ове птице често нађе и на јеловнику руског председника Путина, само потврђује причу о квалитету меса и јаја ове птице - појашњава Милан Микић, и додаје, да је лечење препеличјим јајима врло једноставно - потребно је само попити одређен број јаја у сировом стању, а терапија траје око 50 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)