ДА ДОЧЕКАЈУ СРЕЋУ ЗВАНУ „СВОЈ ДОМ“: Градоначелник Љубиша Петровић на градилишту кућа за Роме у Бијељини (ФОТО)

В. МИТРИЋ

04. 05. 2021. у 19:20

ГРАДОНАЧЕЛНИК Љубиша Петровић посетио је у насеље Финцов салаш, локацију на којој се граде станови за за још шест социјално угрожених ромских породица.

ДА ДОЧЕКАЈУ СРЕЋУ ЗВАНУ „СВОЈ ДОМ“: Градоначелник Љубиша Петровић на градилишту кућа за Роме у Бијељини (ФОТО)

Фото: В. Митрић

Тамо је указао на важност збрињавања националних мањина и омогућавања једнаких услова живота, као и поштовања људских права за све људе у Семберији.

- Захваљујем швајцарском „Каритасу“, Министарству за људска права и избеглице БиХ и Удружењу „Отахарин“ на наставку заједничког пројекта стамбеног збрињавања Рома. Ово је друга зграда која се овде гради и Градска управа суфинансира је са 140.000 конвертибилних марака - истакао је Петровић и додао да су већ обезбеђена средства и за наставак овог пројекта који подразумева четири стамбене зграде за 24 ромске породице, а укупно ће коштати више од 1,5 милиона марака.

Породице које би до краја године требало да се уселе у нове станове не крију радост због тога. Међу задовољнима је и Дејан Мићић, који је пре шест месеци коначно добио кров над главом.

- Одрастао сам без оба родитеља. Захваљујем Градској управи, Удружењу „Отахарин“ и свима који су омогућили да добијем нови дом, јер ово ми много значи. Било је тренутака када сам спавао у парку и на аутобуској станици. За мене је ово велико богатство, јер сада када спавам у свом стану, више немам страх да ће ме неко напасти - каже Мићић, чија је неиспуњена жеља да још добије било какав посао и тако себи обезбеди егзистенцију.

Менаџер у „Каритасу“ из Швајцарске, Бакир Омукић, нагласио је да ова организација већ неколико година успешно сарађује са Градском управом Бијељина и Удружењем „Каритас“, када је реч о стамбеном збрињавању Рома.

- Већ имамо одобрене паре за наредну годину, а онe ће бити утрошена за пројекат интегралног приступа, који обједињује стамбено збрињавање, запошљавање, изградњу ромске заједнице и њихово образовање - најавио је Омукић и појаснио да би овај пројекат требало да почне до краја године, а завршен до 2025.

Председник Удружења грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“ Драган Јоковић навео је да ће ово Удружење настојати да се породицама које добију станове обезбеди и посао у „Агро-плану“, предузећу које се бави узгојем органског воћа и поврћа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)