РС НАПРАВИЛА СВОЈ НОН-ПЕЈПЕР: Додик објаснио - БиХ нежељени експеримент

Танјуг

03. 05. 2021. у 18:00

РЕПУБЛИКА Српска је већ направила свој нон-пејпер, изјавио је данас српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

РС НАПРАВИЛА СВОЈ НОН-ПЕЈПЕР: Додик објаснио - БиХ нежељени експеримент

Фото: Принтсцреен

- Свашта се пише, али ако је то помодарство, ево, не шалим се, ми смо већ направили неки наш нон-пејпер, па ћемо га једног дана, када то одлучимо, исто тако послати свима - рекао је Додик новинарима у Бањалуци, коментаришући ситуацију у вези са нон-пејпером, који је наводно упућен из Словеније у Брисел.

Он сматра да у БиХ нема никаквог кохезионог елемента који би могао да окупи конститутивне народе и оцењује да ће доћи време мирног разлаза.

Додик је навео да је кључна активност Републике Српске то што ће на Народној скупштини одржати расправу, сачинити и артикулисати своју платформу за преговоре са Федерацијом БиХ и Бошњацима и Хрватима, као конститутивним народима, о томе шта и како радити у БиХ. И то, како је нагласио, без учешћа странаца.

Додик је рекао да су странци дуго покушавали да направе њима жељену БиХ, која се, како је навео, показала као нежељени експеримент.

Према његовим речима, пре десетак година нико није смео ни да помене референдум, ни да прича о томе да БиХ треба да се распадне, "јер је ионако распаднута", док се о томе говорило у Српској.

- Све се то говорило раније, а сада то неки и потврђују, раније су нас кривили као оне који ремете нешто, а данас то чујемо из уста важних људи у свету - рекао је Додик.

Оцењујући да ће доћи време мирног разлаза у БиХ, Додик је рекао да Срби немају разлога да се мобилишу према било каквој ратној опцији и поручио да треба да се окупе око политике "која ће дати снагу".

Он је додао да у БиХ нема говора ни о каквом уставном патриотизму који би могао да се одржи или шири.

- То што у Федерацији БиХ Бошњаци говоре да су БиХ патриоте, нека мисле шта хоће, али за БиХ је потребан неки други патриотизам, а не само бошњачки, а српског и хрватског патриотизма, колико видим, нема и зато се ту не може изградити ништа - рекао је Додик.

Он је казао и да ће са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, који сутра долази у посету БиХ, разговарати о донацији ЕУ, која је крајем прошле године одредила више од три милијарде евра подршке инвестицијама земљама западног Балкана.

Он је навео да је за БиХ, односно Републику Српску, предвиђена подршка за четири пројекта, од чега и за Коридор 5ц - од Добоја према Вукосављу, односно Орашју.

- Ту треба да добијемо знатну донацију, што је за нас веома важно јер је део трасе којом желимо да спојимо Бањалуку са Београдом - рекао је Додик.

Додик је закључио да ЕУ више не ради на проширењу и да у њој нема консензуса о томе да прими нове земље у чланство, док у БиХ, како је навео, фингирају причу о 14 тачака за које знају да не могу бити спроведене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)