УБИЈЕНА 42 ГОЛОБРАДА МЛАДИЋА, А 71 РАЊЕН: 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици

С.М.

03. 05. 2021. у 12:09

НАВРШАВА се 29 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године. Злочин, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и паравојних формација.

УБИЈЕНА 42 ГОЛОБРАДА МЛАДИЋА, А 71 РАЊЕН: 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици

Фото: РТРС

У том злочиначкомк нападу на колону ЈНА која је одлазила из Сарајева Убијена су 42 војника ЈНА, рањен 71, а 207 заробљено и мучено у логорима.Годишњица страдања у Добровољачкој улици биће званично обележена 10. маја у Источном Сарајеву.

Председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да невероватно да јавност и породице жртва три године од пресуде Уставног суда БиХ немају званичне информације о томе да ли је поново отворена истрага о злочину над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, у предмету једног од првих ратних злочина почињених у грађанском рату у БиХ.

Он је истакао да незваничне потврде о томе да је истрага отворена постоје, али да се Тужилаштво никада јавно о томе није изјаснило, нити је до данас подигло оптужницу у предмету Добровољачка.

Уставни суд БиХ је 17. јануара 2018. године прихватио апелације Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, војника ЈНА који су убијени 2. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, и наложио Тужилаштву БиХ да у року од три месеца одговори на приговоре породица Томовић и Гвозденовић, и да се изјасни због чега је истрага у случају “Добровољачка” стопирана одлуком некадашњег међународног тужиоца Џуд Романа 2012. године.

-Тужилаштво БиХ, упркос одлуци Уставног суда, али и Кривичном закону ове земље остало је немо на ратни злочин почињен над невиним војницима у повлачењу од 1992. године до данас. Управо та селективна правда и покушаји да се само један народ пресудама Суда БиХ и оптужницама Тужилаштва БиХ учини одговорним за све страхоте рата у овој земљи, чине суживот у њој немогућим и излишним, рекао је Чубриловић, поводом годишњице ратног злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Он је истакао да је свакоме јасно да се чека да и жртве и сведоци, али и починиоци тог, као и многих других злочина над ЈНА и српским народом у БиХ, окончају живот природним путем и да се истраге затворе без судских епилога, подсећајући на недавну смрт једног од осумњичених за злочин у Добровољачкој - генерала Армије РБиХ Јована Дивјака.

-Свима је потпуно јасно да је управо правосуђе у БиХ најодговорније за чињеницу да овде никада није и да неће доћи до враћања поверења између у грађанском рату сукобљених страна. Као што сам више пута рекао пракса рада правосудних институција у БиХ нажалост показује да се преко оптужница и пресуда покушава дефинисати карактер самога рата у БиХ по којем би искључиво Срби требало да буду одговорни, а Бошњаци амнестирани. Зато, између осталог, нема ни оптужница ни пресуда за ратни злочин у Добровољачкој, рекао је Чубриловић.

-Двадесет девет година је прошло од убиства 42 војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, који су се мирно повлачили из касарне, а никада убице никада није стигла правда, нити њихови најближи у данашњем Сарајеву могу да обиљеже њихово страдање на месту гђ се догодило. Овај злочин и дешавања током наредних скоро 30 година најсликовитије описују колико се жртве селективно поштују и признају, рекао је председник ПДП Бранислав Бореновић.

Он каже да дешавања у Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. године не сведоче само о једном злочину, него и о крају једне епохе, односно о томе шта је Сарајево, под политичким утицајем екстремних националиста, постало:

-Злочинци су свима познати, али они су уместо казне слављени као хероји. Породице страдалих ни данас у Сарајеву не могу да упале свеће и положе цвеће на место страдања младих војника, али на том месту злогласне Зелене беретке славе наводну одбрану. Слави се “херојска” одбрана од голобрадих младића који су мирно у колони напуштали касарну, уз обећање да им се ништа неће десити. И поред тих чињеница, злочин у Добровољачкој и његово негирање ће заувек једна од мрља на лицу тог града, а Република Српска ће се увек памтити и обележавати овај тужни догађај. Сећамо се и одајемо дужну пошту свим страдалим у том злочину без казне, закључује Бореновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (3)

СНИМАК КАО ДОКАЗ: Кика се није убила! Мајка покојне јутјуберке се огласила на друштвеним мрежама