РИЗНИЦА УСПЕХА И СЛАВЕ: Музеј спорта у бањалучком СЦ "Борик" сваком поставком буди успомене и одушевљава посетиоце из свих крајева ФОТО

Огњен МАТАВУЉ

30. 04. 2021. у 06:08

ОД када је новембра прошле године свечано отворио врата првим посетиоцима, бањалучки Музеј спорта не престаје да плени пажњу, буди успомене и изазива најлепше емоције свих житеља града и шире.

РИЗНИЦА УСПЕХА И СЛАВЕ: Музеј спорта у бањалучком СЦ Борик сваком поставком буди успомене и одушевљава посетиоце из свих крајева ФОТО

Фото Архива

Рођен као идеја спортских ентузијаста, још у време екс-Југославије, Музеј је деценијама чекао своје место под сунцем. Уз мало новца, али много труда, прорадио је у склопу Спортског центра "Борик" и свакодневно сведочи о успесима, који данашњим генерацијама спортиста делују недостижни.

Екипу "Новости" домаћински је дочекао стручни сарадник Музеја Жељко Тица, дугогодишњи спортски новинар и неуморни архивар.

- Идеја је постојала деценијама. Највећи проблем је био простор и кад год бисмо кренули у реализацију, нешто би се испречило. Идеја је реализована захваљујући руководству СЦ "Борик", али најзаслужнији за постојање Музеја су спортисти. Да није било њихових успеха и трофеја не би било ни Музеја - рекао је Тица.

Поставке нису сталне већ се периодично мењају. Тренутно је активна она посвећена синониму града - Рукометном клубу "Борац". Ради се о најтрофејнијем спортском колективу у БиХ, клупском шампиону Европе 1976. године, освајачу ИХФ купа 1991, те вишеструком шампиону и освајачу купа Југославије, БиХ и Српске. Међу највреднијим експонатима истиче се реплика пехара из 1976. намењеног победнику Купа шампиона, први пехар клуба из 1957. године, али и лопта непроцењиве вредности.

- Захваљујући спортском новинару Дарку Пашагићу, уступљена нам је лопта којом је играна финална утакмица Купа шампиона против данске Федериције. Лопту су као сувенир чувале породице Кнежевић и Сарачевић (рукометне легедне Златка Сарачевића) - прича Тица.

Ту су и неки сентиментално вредни предмети попут камена са срушеног "Малог борчевог стадиона" на којем су стасале рукометне легенде Абас Арсланагић, Милорад Каралић, Добривоје Селец, Небојша Поповић, Здравко Рађеновић, а који је Тица лично сачувао.

СИМБОЛ ГРАДА

У МУЗЕЈУ се налази реплика дреса Петра Пере Перовића, играча и тренера, који је ударио темеље бањалучке рукометне школе. Какав је однос Перо имао према граду сведочи чињеница да је заслужан што Бањалука данас има један од симбола по којем је позната. Капију, односно лук на улазу у хотел "Босна", стару више од 140 година.

- Након земљотреса 1969. године, војни багери су скупљали остатке срушеног хотела. Намеравали су да сруше и неоштећен лук, што је Перо спречио - прича Жељко Тица.

Фото Архива

Музеј је отворен изложбом "Трофејна Бањалука" којом су обједињени највећи успеси бањалучког спорта. Међу експонатима су се нашле боксерске рукавице Маријана Бенеша у којима је освојио титулу професионалног првака Европе, нокаутирајући Жилберта Коена.

Такође и шампионски појас, врећа на којој је тренирао...

ЛИМУН ПАПИЋ ЈЕ ЧУДО

Жељко Тица каже да су изложбени експонати углавном приватно власништво спортиста и њихових породица, који радо пристају да им, за потребе изложбе, уступе, чак и поклоне поједине предмете. Највише реквизита уступила је ћерка Маријана Бенеша, Средоја Зекановић, породица барда спортског новинарства Лимуна Папића.

- Лимун је био чудо! Какву је архиву имао и шта је све чувао, то у животу нисам видео. Сваки гол или кош је уписао, слике на полеђини означавао... Студиозно је приступао свему - каже Тица.

Затим пехари и медаље бањалучких олимпијаца, рукометаша, фудбалера, кошаркашица, боксера. Могла се видети униформа Слађане Голић са дефилеа на отварању Олимпијских игара 1988. године у Сеулу, шешир који је на играма у Мексику 1968. године носио бициклиста и аутомобилиста Тане Куваља.

Уследила је "Изложба међународног спорта" уз помоћ Бориса Врховца Врле, физиотерапеута и колекционара, који је годинама скупљао опрему и реквизите светских познатих спортиста.

У Музеју су се тако могли видети потписани дресови Дијега Арманда Марадоне, у којем је одиграо опроштајну утакмицу, Пелеа, Леонела Месија, Кристијана Роналда, Леброна Џејмса, Андреса Инијесте, Ћавија...

Једна лутка била је комплетно обучена у опрему Новака Ђоковића, са посветом, друга у репрезентативну опрему Богдана Бодановића, затим дрес Радивоја Кораћа, Предрага Мијатовића, Боре Милутиновића, Дидијеа Дрогбе, као и потписана рукавица Мајка Тајсона, коју један импресионирани дечак вртићког узраста назвао "добрим батаком".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)