"БРИНУ" ЗА СРБЕ ДА УКИНУ СРПСКУ: Пропао покушај Сарајева да уведе праксу уставних промена кроз парламент Босне и Херцеговине

С. МИШЉЕНОВИЋ

29. 04. 2021. у 08:12

САРАЈЕВСКА бошњачка политичка кухиња покушала је под плаштом увођења равноправности Срба, српског и босанског језика и ћириличког писма у кантонима у Федерацији БиХ да уведе праксу да се преко Парламента БиХ убудуће спроводе уставне промене, а што је сада у надлежности ентитета уз консензус сва три народа.

БРИНУ ЗА СРБЕ ДА УКИНУ СРПСКУ: Пропао покушај Сарајева да уведе праксу уставних промена кроз парламент Босне и Херцеговине

Фото Новости

Другим речима, Бошњаци су на мала врата хтели да прогурају унитарну БиХ, заклањајући се иза уставних промена. Последња акција из Сарајева била је "умотана" у предлог Дениса Бећировића, бошњачког делегата у Дому народа ПБиХ, који је предложио усвајање Закључка о успостављању уставне равноправности српског народа, српског и босанског језика и ћиличког писма у уставима кантона у Федерацији БиХ. Ипак, српски представници су прозрели опасну игранку и гласали против.

ЗАСЕДАЊЕ Дом народа ПБиХ, Фото Радио Сарајево

Душанка Мајкић, српски делегат у Дому народа ПБиХ, каже да је последњи покушај бошњачке политике кроз деловање србомрзаца Бећировића доказ да се у Сарајеву не одустаје од уставних промена, а због тога су спремни и да се лажно представљају као заштитници Срба у Федерацији!

- Стварна намера је била наметнути уставне промене. Прво у ФБиХ и кантонима, а под плаштом одлуке Парламента БиХ. Затим би наставили према РС и успоставили праксу да ПБиХ намеће уставна решења ентитетима. План је био и у читаву причу убацити високог представника да одмах притисне РС да мора прихватити одлуке ПБиХ јер је то сада пракса - каже Мајкићева.

РОК ОД ТРИ МЕСЕЦА

ЗАКЉУЧАК Бећировића  је предвиђао да Дом народа позове кантоне који још нису прописали равноправност свих народа и грађана, језика и писама да најкасније у року од 90 дана осигурају да се у свим кантонима признају и јасно дефинишу равноправност српског народа с другим народима, српски језик призна као службени.

ПЛАН Денис Бећировић, Фото Парламент БиХ

Милан Тегелтија, саветник српског члана ПБиХ за правна питања, каже да Парламент БиХ не може ништа налагати ентитетима и кантонима, нарочито не измене Устава.

- Ради се о покушају подвале, односно постављања централизоване пирамиде власти на територији целе БиХ, игнорисању подељених надлежности и наметање унитарног централног законодавног ауторитета у виду ПБиХ. Тако би сутра по истом моделу налагали и мењали и Устав РС. Питање конститутивности и ћирилице поставе као мамац, како би се гласањем српских посланика за такву одлуку успоставила пракса и модел. Да би се сутра по истом шаблону могле доносити одлуке ПБиХ мимо прописаних подељених надлежности између ентитета - каже Тегелтија.

ПАРЛАМЕНТ БиХ ОДБАЦИО ДЕКЛАРАЦИЈУ

ПРЕДСТАВНИЧКИ дом ПБиХ није уврстио на дневни ред Декларацију којом се осуђују изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића, а коју је предложио Ненад Нешић, посланик ДНС у ПБиХ. Декларације није прошла јер су против ње били бошњачки парламентарци. У тексту Декларације наводи се да је неприхватљиво да Изетбеговић српски народ назива "геноцидашима" и призива ратне сукобе.

Расправа се претворила у свађу, где су бошњачки посланици као контра аргумент Нешићу затражили да уз Изетбеговићеве буду осуђене и изјаве Милорада Додика на рачун распада БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи