"ПУТ БиХ У НАТО НЕ ПОСТОЈИ!" Ковачевић о фрустрацијама Жељка Комшића

Novosti online

26. 04. 2021. у 18:28

ЖЕЉКО Комшић је дубоко фрустриран чињеницом да је приликом усвајања Програма реформи морао прихватити решење којим су он и Шефик Џаферовић постали први представници Федерације БиХ још од 1992. године који су се одрекли експлицитног опредељења према чланству у НАТО, рекао је саветник за унутрашња питања српског члана и председавајућег Председништва БиХ Радован Ковачевић.

ПУТ БиХ У НАТО НЕ ПОСТОЈИ! Ковачевић о фрустрацијама Жељка Комшића

Фото Новости

Ковачевић је нагласио да зато Комшић сада покушава да сваки документ који се на било који начин тиче НАТО-а искористи као неки наводни доказ да је БиХ опредељена према чланству.

- Од тога нема ништа - рекао је Ковачевић за "Српскаинфо" и додао да се Комшић позива на Индивидуални партнерски програм који објављује НАТО.

- Реч је о једном иновираном приступу НАТО савеза процесу сарадње са партнерима, где је идеја да се различити програми сарадње који су развијани од увођења Партнерства за мир за сваког партнера уједине у један документ, под називом Индивидуални партнерски програм или ИТПП - појаснио је Ковачевић.

Он је нагласио да за сваког партнера НАТО саставља посебан ИТПП, укључујући и Србију, па чак и неке земље које су уз Русију чланице Организације за колективну безбедност, али су као и БиХ чланови Партнерства за мир.

- У случају БиХ, тај ИТПП је, јасно је наведено, базиран на Програму реформи из 2019. године и он у погледу чланства апсолутно уважава оно што прописује Програм реформи, а Програм реформи прописује да се питање чланства не прејудицира и да је остављено по страни - рекао је Ковачевић.

Он је додао да се такав Програм реформи сада имплементира.

- Једино ново што је послано из БиХ јесте Извјештај о имплементацији тог Програма реформи. Као што је јавности познато, формирана је и Комисија за сарадњу са НАТО, а угашена комисија за интеграцију, која је постојала раније, јер од Програма реформи који је усвојио Милорад Додик, НАТО интеграције више не постоје - навео је Ковачевић.

Према његовим речима, Комшић једино покушава на неки само њему познат начин протумачити и доказати једном врло неутемељеном вербалном акробатиком да пут према НАТО и даље постоји.

- Није ово тражење индиција у полицијској истрази или доказивање математичке теореме. Важно је оно што пише, а пише да се питање чланства не прејудицира. То је позиција која обавезује све, па и Комшића, који у својој фрустрацији беспотребно покушава створити тензије - закључио је Ковачевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)