ДОДИК УЗВРАТИО: СДА је фрустрирана низом проблема у Федерацији

Novosti online

21. 04. 2021. у 20:30

ЛИДЕР СНСД-а Милорад Додик рекао је да су његове изјаве увек усмерене на очување мира и да нико у Републици Српској не жели да води политичке процесе који би резултирали насиљем.

ДОДИК УЗВРАТИО: СДА је фрустрирана низом проблема у Федерацији

Фото: Независне новине

На питање да прокоментарише позив СДА упућен земљама чланицама Управног одбора Савета за имплементацију мира да му уведу санкције због изјава којим, како кажу, "угрожава Дејтонски мировни споразум", Додик је рекао да је чудно да они који призивају рат и говоре о рату сада позивају на увођење санкција њему и подсетио да он већ има неке санкције САД.

- Ми из Републике Српске никада нећемо иницирати било никакво насиље, али исто тако нисмо ни глупи да се препустимо ратнохушчачким позивима Бакира Изетбеговића и других који на погрдан начин називају цели народ и то у континуитету - истакао је Додик.

Лидер СНСД-а је оценио да је очигледно да је СДА фрустрирана низом ствари и проблема које има у ФБиХ, али то је њихов проблем.

- Мислим да треба разговарати о БиХ, о свим питањима и могућностима. Једина немогућност јесте да буде сукоба у БиХ. Ја сам и против независне Републике Српске ако то значи сукоб. За Републику Српску као самосталну државу јесам ако ћемо до тога доћи политичким процесом, а доћи ћемо и то је оно што смета овима у Сарајеву који покушавају своје проблеме у кантонима и целој Федерацији које се тичу и борбе са пандемијом и неспособности да набаве респираторе, вакцине... да пребаце нама - рекао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска није бриљантна, али је показала своју способност да може транспарентно да набави респираторе, вакцине и сву медицинску опрему.

- Вакцинисали смо процентуално више људи него у Федерацији, транспарентно смо набавили респираторе и медицинску опрему. Учинили смо све што смо могли да здравственим радницима омогућимо све услове за борбу против ковида 19, што није случај у Федерацији и сад наједном "дајте Милорада Додика". Данас слушам Фахрудина Радончића како каже "преживеће Босна Милорада Додика", а ја њему кажем "преживела је Република Српска тебе и твој "Аваз" у којем 25 година бљујеш разне лажи против Републике Српске и Срба а када се сретнеш са мном кажем да ти је продуктивно да ме нападаш, али да ћемо остати пријатељи". Ко је ту лицемеран? Ја сигурно нисам - рекао је Додик.

Када је требало да покаже своју способност у борби са пандемијом, каже Додик, тај исти Радончић се повукао из Савета министара и њему рекао да не жели да буде крив јер је ово глобални пробллем и да "ми не можемо ништа да учинимо, а сада највише напада и пита што не набавимо вакцине".

Додик је навео да та "сећијска политика у Сарајеву највише погађа Сарајлије и Бошњаке".

Лидер СНСД-а је рекао да су са друге стране појединци из Републике Српске, попут Младена Иванића, који својим лажним перформансима покушавају да представе да је причу о мирном разлазу у БиХ, која није иницирана из Републике Српске, већ је дошла са стране, договорио Додик са Бакиром Изебговићем.

- Уместо да се о значајним питањима за Републику Српску окупе све политичке структуре у Српској, па и Младен Иванића, он увек када дође до проблема на релација Бањалука - Сарајево стаје на страну Сарајева, као и Бранислав Бореновић, Мирко Шаровић и њихова цела болумента - нагласио је Додик.

Додик је упитао да ли заиста ико озбиљан у Републици Српској и БиХ може помислити да су он и Изетбеговић договорили било шта и још да Бакир Изетбеговић затражи санкције.

- То говори колико је Иванић у праву и колико "барата" том ситуацијом. Младен Иванић са разним светским хоштаплерима покушава овде да прави неки свој институт који би требало да буде у функцији западних ментора и са њима разговара како да обезбеди новац да би се тај институт ширио. Он је тај институт регистровао негде на нивоу БиХ и сада му требају паре, а да би их обезбедио треба да покаже веће подаништво. За њега нема боље приче него таквим светским хоштаплерима говорити да сам ја нешто договорио са Бакиром Изетбеговићем и да је то резултирало овим позивом за увођењем санкција мени. То заиста делује глупо - истакао је Додик.

Он је навео да власт у Републици Српској за разлику од Младена Иванића није полтронска.

- Ми имамо своју главу и радимо оно што је у нашем интересу, а не да будемо полтрони као што је Младен Иванић који хоће у БиХ да доведе високог представника из Канаде. Ту се ми разликујемо. Ми мислимо да нама не треба високи представник, а Иванић, Шаровић, Бореновић мисле да треба. То су непомирљиви ставови. Они верују у БиХ, а ја верујем у Републику Српску и зато они редовно губе изборе и тако ће изгубити и ове 2022. године - нагласио је Додик.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)