ОПОЗИЦИЈА ЗБИЈА РЕДОВЕ! Политички блок у РС који жели промену власти прави платформу за предстојеће изборе

С. МИШЉЕНОВИЋ

19. 04. 2021. у 08:12

ПАРТИЈЕ окупљене у опозиционом блоку, на челу са СДС и ПДП, ове седмице крећу у изградњу платформе и концепта заједничког наступа на предстојећим општим изборима.

ОПОЗИЦИЈА ЗБИЈА РЕДОВЕ! Политички блок у РС који жели промену власти прави платформу за предстојеће изборе

Станивуковић, Тривићева и Вукановић / Фото ПДП

Опозиција ће коначно обелоданити и кандидате за две најважније позиције на предстојећим изборима, а то су функције председника РС и српског члана Председништва БиХ. Засада су најозбиљнији кандидати, чланови ПДП Драшко Станивуковић и Јелена Тривић. Њима уз раме је и Небојша Вукановић, један од најгласнијих опозиционара у РС и независни народни посланик.

Ипак, СДС као најјача опозициона странка у РС очекује да једна од ове две функције припадне њима. Све ово ће се наћи пред опозиционим блоком на састанку ове седмице. Опозиција прва жели да отвори карте и пошаље озбиљну поруку да су спремни и јединствени за предстојеће изборе, кажу саговорници "Новости". Немања Васић, члан Председништва СДС, каже да је циљ створити што шири фронт опозиционог блока и да се утврди ко ће дати којег кандидата на предстојећим изборима.

- Припоритет је збијање редова, платформа и програма деловања, али се неће бежати од приче о кандидатима. СДС ће имати једног од кандидата од две најбитније функције. Не може најјача опозициона странка бити без кандидата на изборима. СДС успешно спроводи консолидацију на терену и сваким даном смо све јачи. Од Бањалуке до Бијељине СДС ће имати или већине у скупштини или начелнике. Јединствен наступ опозиције донеће и победу - истакао је Васић.

Први потез који опозиција треба да повуче како би спровела вољу грађана на наредним изборима, јесте да постигне договор око заједничких кандидата за председника РС и члана ПБиХ, сматра Игор Црнадак, потпредседник ПДП.

- Након договора око кандидата следи формирање најширег могућег народног блока или фронта, који би окупио све оне који хоће истинске промене у друштву - политичке партије, невладине организације, појединце из области културе, науке, уметности, спорта, бизниса - истакао је Црнадак.

Драго Вуковић, политички аналитичар, каже да основна ствар на политичкој сцени у РС јесте да има веома слабу или никакву опозицију.

- Од горе власти је гора само лоша опозиција. Главни индикатор квалитета демократског друштва у вишепартијским системима је квалитетна опозиција, а ми то немамо - истиче Вуковић.

ТЕШКО ДО КОНСЕНЗУСА

ОПОЗИЦИЈА у РС се бори годинама за власт, а не за промену и нове идеје и због тога имају лоше резултате, истиче Драго Вуковић.

- Промене на политичкој сцени РС могу се десити само ако се појави нови политички лидери. Станивуковић, Тривићева и Вукановић могу нешто да промене, а остали из опозиције попут Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића су политички потрошени. Нажалост, опозиција ће тешко постићи консензус око подршке поменутом тројцу - каже Вуковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)