СВЕДОК НУДИО ДА ВРАТИ 90 ЕВРА ОД ПЉАЧКЕ: Суђење за крађу и разбојништво у селу Бродац код Бијељине

В. Митрић

17. 04. 2021. у 09:52

ПРЕД судским већем судије Милене Зорић у Окружном суду у Бијељини настављено је данас суђење Живану Глишићу и Душку Велимировићу, који су оптужени за разбојништва и пљачке у околини Бијељине, саслушањем Миросла Г. , који се спомиње да је оптужене одвезао до куће жртве, вратио их до Бијељине, преузео највећи део плена.

СВЕДОК НУДИО ДА ВРАТИ 90 ЕВРА ОД ПЉАЧКЕ: Суђење за крађу и разбојништво у селу Бродац код Бијељине

ФОТО: В. Митрић

Овај младић, који је у полицији био, једно време осумњичен, па  је претресан и његов аутомобил, како каже адвокат  Душан Томић, који заступа оштећену, рекао је на суду да је спреман да врати 90 евра, "колико је добио као учесник тог криминалног похода".

- Одмах сам му рекао да то говори о његовој умешаности у овај догађај и да му је место на оптуженичкој клупи - каже Томић, истичући да су приче за малу децу да је он највећи део новца и драгоцености, тобоже бацио испред свога стана, "што је, са мноштва прозора, могло да види бар 100 људи".

Ако тужилац не буде реаговао, њега ћемо приватно да тужимо, а "великодушност" и враћање 90 евра, нека остави за неког другог. За истрагу је и те како занимљиво зашто се и овај човек није нашао на клупи за оптужене.

На суду се, поред осталих, појавила Радинка Рада Томић из Броца, у чију су кућу разбојници упали. Селотејп траку на уста ставио је првооптужени Глишић, кога је препознала. Узели су јој 40 хиљада евра и злата у вредности око 15 хиљада евра, што је сва уштеђевина ове старице, после четрдесетогодишњег рада у Немачкој. Радинка каже да је прошла пакао током пљачке, али се он наставио у у време истраге и суђења.

- Да ли је нормално и да ли има везе са чашћу оних који су ме испитивали да ме стару и болесну питају да ли сам новац и накит дала љубавнику – каже очајна Радинка.

- Сада је извесно где је и код кога завршио новац и коме се и зашто суди. Мој бол и страх нико не може да отклони. Сад на суду међу оптуженим нема трећег, оног који је, несумњиво, довезао разбојнике, одвезао их после пљачке и разбојништва и одвезао их даље за Лозницу.

Првооптужени Живан Глишић раније је рекао да је од новца и драгоцености, које су узели од Радинке, узео 3.000 евра, а да је све код  остало код М.Г. кога нема на оптужници нити судници. Глишић каже да је његова породица спремна да врати Радинки 3000 евра, колико је он узео, што јој је рекао, недавно и његов отац.

И Радинка и њен правни заступник истичу да, "заиста нису паре више битне, као ни накит".

- Рекла сам да се свега тога, али кад ми се врати, дајем организацији која брине о деци која се лече од рака - каже Радинка.

- Овде је реч о правди и неправди, о страхотама које морају да буду заустављене, а не да належни соколе разбојнике и пљачкаше.

Да је њен страх оправдан, додаје адвокат Томић, "сведочи и чињеница да  је део надлежних, пре свега из ОЈТ, покушао да учини нагодбу са двојицом актера атака на старицу, али је судија за предходни поступак одбио такву „представу“ и одлучио да суђење почне редовном процедуром, оцењујући да су заслужили више казне од предложених".

- Ово је и сјајна прилика за надлежне да се добро позабаве оним што се ради у правосуђу, утолико пре што је човек који је, у најмању руку, био саучесник, па још и онај код кога је остао плен изостављен из оптужнице - каже Томић. Он треба да врати новац, како бисмо могли да га предамо у хуманитарне сврхе.

Првооптужени Глишић замолио је адвоката Томића да дође у притворску јединицу код њега и да му „све исприча“... 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)