ДР СТЕВО ПАШАЛИЋ: Срби су са 2,5 посто већ статистичка грешка, лаж је да су свих 100.000 убијених у БиХ Бошњаци

Н. Ђурић

16. 04. 2021. у 20:00

НАЈНОВИЈЕ грубе неистине, подгревања тензија, сатанизација и оптужбе на рачун Срба и Републике Српске од стране поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина еф. Кавазовића „да су Бошњаци под великим притиском снага из деведесетих година, да их је у „агресији“ поубијано 100.000 и да им прети опасност да у РС постану статистичка грешка“-поново су са српске стране пропраћене несхватљивим муком и ћутањем.

ДР СТЕВО ПАШАЛИЋ: Срби су са 2,5 посто већ статистичка грешка, лаж је да су свих 100.000 убијених у БиХ Бошњаци

Фото: Н. Ђурић

На то, за „Новости“, указује реномирани проф. др Стево Пашалић, демографски експерт.

- А, нажалост, Срби су већ статистичка грешка у Федерацији БиХ где их је свега 2,5 одсто, док је Бошњака у Републици Српској, по попису 2013, 14 посто-наводи и упозорава Пашалић, уз подсећање да је Бошњака у РС по попису 1991. било око 27 посто, а Срба у ФБиХ 17 посто.

Овај експерт за демографска питања и сведок одбрана српских оптуженика у хашким процесима оповргао је до тада уврежене тврдње експерта тужилаштва који су листом умањивали српске жртве а увећавали бошњачке о „100.000 погинулих“.

- Моја, а и многобројна друга иоле релевантна истраживања, међу којима и бошњачка, говоре да је укупан број жртава у БиХ 1992.-1995. нешто више од 100.000, од којих су 34.960 српске жртве. Тако да по бесмислици и тврдњи да су свих укупно 100.000 погинулих Бошњаци и то „у агресији“, испада да су  они једино и гинули а да су Срби, као и Хрвати, убијали сами себе. Тако су Срби побили готово 35.000 својих сународњака, а Хрвати 8.600-истиче Стево Пашалић, напомиљући да је његово истраживање у целости прихваћено у Хашком трибуналу.

И у Удружењу ратних заробљеника „Вијенац, Возућа и остали“,  сматрају да није кључни проблем што се, благо речено, „поглавар Кавазовић бламира бизарним бесмислицама и грубим и оспреним неистинама“, већ што српска страна ту врсту сатанизације немо дочекује и пропраћа. 

- Очигледно је да поглавар ефендија Кавазовићи рачуна на несхватљиву српску шутњу и инертност, али и наше незнање. Често, наиме, иступају српски представници који немају валидне податке и информације. У њима се углавном умањују српске жртве или уопште не рачунају цивилне жртве. С друге стране, Бошњаци своје цивилне жртве наглашавају и преувеличавају - каже председник Удружења Обрад Станојевић.

РАТНА СТРАДАЊА У БиХ 1992.-1995.

ПРЕМА Пашалићевом истраживању ратних страдања у БиХ од 1992. до 1995, године, укупно је погинуло 110.000 људи, од којих су Срби 34.960 или 31,8 посто, Бошњаци 66.440 или 60,4 посто, Хрвати и остали 8.600 или 7,8 посто. 

Подаци које је изнео проф. др Стево Пашалић, уједно и експерт демограф у ИЦТY у Хагу, су  у целости прихваћени у Хашком трибуналу 2011.године.

Иначе, подаци које су износили експерти Тужилаштва у ИЦТY су умањили српске жртве тврдећи да се крећу од 22.000 до 26.000. Сиптоматично је да ни њих толико не спомиње поглавар ИВЗ БиХ еф. Кавазовић.

Крајње је време да Срби из дубоке дефанзиве отпочну да реагују на ове и друге гнусне лажи са бошњачке или било чије друге стране.

- На сваком кораку и у свакој прилици морамо да енергично реагујемо да је, као у овом конкретном примеру поглавара Кавазовића о „статистичкој грешци“ и 100.000 убијених Бошњака, демантујемо те ноторне лажи и фалсификате, већ да је истина сасвим другачија и у целости, ето, прихваћена и пред хашким трибуналом-казују саговорници „Новости“.

СПИНОВАЊЕ СА ПОГУБНЕ ПОЛИТИКЕ БОШЊАЧКОГ РУКОВОДСТВА

ИЗВЕСНО је да Срби нису константна мета само због пуке сатанизације.

- Реч је и о својеврсном спиновању, односно скретању пажње са погубне политике ратног бошњачког руководства. Јер, нису Бошњаци највише изгинули у протеклом рату само због тога што их је највише, напротив, већ због тога што су са свима загазили у рат-и са Србима и са Хрватима, па и сами између себе у беспоштедном и крвавом сукобу Изетбеговићевих и Абдићевих јединица, где их је било на хиљаде метвих - подсећа Обрад Станојевић, председник Удружења ратних заробљеника „Вијенац, Возућа и остали“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

buki

17.04.2021. 00:02

Srbe su Brozovi komunisti izdresirali da svoje žrtve višestruko umanjuju, pa i tako umanjene nikada ne pominju. Prosečan Srbin tek u poslednjih nekoliko godina saznaje obim srpskog stradanja, a i to delimično i davano na kašičicu, otkrivajući jedan po jedan dokument, najčešće iz stranih arhiva. Tako izdresirani, nismo čak sabrali poginule ni u Nato bombardovanju, a kamo li iz ratova 90-ih. Nećemo se mi oporaviti od komunističke diktature još najmanje pola veka, a možda ni tad.

Bara

17.04.2021. 08:41

Tako je ,doslo vreme da mi Srbi javno i jaano iznesemo podatke i bez ustezanaj o nasim stradanjima da ukinemo stav da nas Bosnjaci nisu ubijali i da Bosna nije njhivova. Agresivnoscu cemo odbraniti takav stav. Bravo za doticnog

Ana

17.04.2021. 11:29

U pravu je gospodin Pašalić. Treba istaći i da je proporcionalno procenat broja poginulih gotovo jednak procentualnom odnosu broju Bošnjaka, Srba i Hrvata pre rata. Ne razumem to ćutanje i defanzivu. Skoro sam razgovarala sa prijateljem. On nije znao za taj podatak i bio je uveren da je 90% žrtava bilo muslimana iz Bosne.

prellee

17.04.2021. 12:55

Na kraju su sve to Bošnjaci fakturisali Srbima. Nikako da shvate i izvuku pouku i danas, pa opet žele da ratuju. Pametnom je dosta jednom, ludom izgleda nikada, problem je u njihovom rukovodstvu koji svoj narod ne uvažvaju ispravno.

Krusko

17.04.2021. 21:28

Osecaj za realnost i uopste za drugog i drugacijek kod bosnjaka je veoma diskutabilna..Puna su im usta "gradanske Bosne" i "multikultularnosti"a u stvari opstruisu na svakom koraku..BiH postaje podeljeno drustvo sa razlikama koje su sve vece i dublje..i to je upravo to o cemu Dodik prica..Nepostoji i nije moguc dijalog..samo monolog u sluzbi opravdavanja nesposobnosti Sarajeva za dijalog i suradnju..