БЕСПЛАТНА ОБУКА И ПЛАСТЕНИЦИ: Утврђена коначна ранг-листа за пољопривреднике у Српцу

О. НИКИЧЕВИЋ

15. 04. 2021. у 07:13

НАКОН истека рока за пријаву заинтересованих домаћинстава за доделу пластеника, који је општинска управа Србац расписала 3. марта, утврђена је коначна ранг-листа са именима 30 будућих пластеничара из 17 места у тој општини.

БЕСПЛАТНА ОБУКА И ПЛАСТЕНИЦИ: Утврђена коначна ранг-листа за пољопривреднике у Српцу

Фото: Архива "Новости"

- Пластеници ће бити уручени до 30. априла ове године, уз додатну опрему као што су систем за наводњавање и садни материјал, што је предвиђено уговором који је општина потписала са републичким фондом за развој РС - каже начелник Српца Млађан Драгосављевић.

За све оне који добију пластенике биће организована бесплатна обука у две фазе.

Начелник Одељења за привреду Српца Марко Михољчић каже да су пластеници површине 100 квадратних метара, да је појединачна цена 3.000 или укупно 90.000 КМ, од чега је учешће Републичког фонда 70, а општине 30 одсто. Сва лица која имају неку врсту запослења плаћају учешће у износу од 400 КМ, а за оне који се воде на Бироу рада пластеници су бесплатни.

СТИМУЛАЦИЈА

ОПШТИНА Србац стимулише производњу под пластеницима овог типа са буџетским средствима од око 15.000 марака годишње, уз услов да власници докажу да су поврће произвели и продали на тржишту.

- Општина Србац поклања велику пажњу производњи поврћа не само на отвореном, већ и под пластеницима који покривају површину од око 10 хектара. Највећи пластеничар је Никола Сувајац из Кукуља са више пластеника, укупне површине 1,7 хектара, а прате га Боро Лазић и Станислав Топић из Повелича и Срђан Драгомировић са највећим пластеником у Ситнешима - каже Михољчић.

Михољчић додаје да је у плану да се на јесен, србачким ратарима, у сарадњи са невладином организацијом М-АИД из Сарајева, додели још 20 пластеника.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)